UDI har fått inn tilbud på 18 asylmottak for enslige mindreårige i region sør. De ba om 700 nye plasser, og har fått tilbud om 639. En rekke av disse er imidlertid forlengelse av eksisterende kontrakter, slik at det ikke er så mange nye.

120 av plassene er i Vestfold og Telemark. 519 er i Agder-fylkene.

Vil forlenge

Blant de helt nye mottakene er Omsorgspartner Vestfold som vil åpne i Gjerstad. Lopex vil åpne i Kvinesdal, Link vil ha mottak i Øvrebø i Vennesla, Mitra vil åpne i Lindesnes, Kristiansand kommune vil ha et eget i byen, Eiken hotellferiesenter tilbyr 40 plasser i Hægebostad, Lillesand Apartment ønsker 40 i sitt leilighetsbygg, MD Solutions vil ha 35 på Evje og 35 i Lyngdal, mens søsterselskapet Tokla vil åpne for 25 i Lyngdal.

Kristiansand vurderer å drive eget akuttmottak

Flyktninger kan bli plassert i brakker og på skip

I tillegg vil Link forlenge sin avtale i Tvedestrand. Egebo vil forlenge i Gjerstad, MD Solutions ønsker å fortsette i Lillehavn i Lindesnes. På Lista vil Tokla AS utvide sin virksomhet med 30 nye plasser. Fra før har de Norges største mottak for enslige mindreårige med 140 plasser.

Avgjøres i november

Direktør for UDI Sør, Tormod Stavenes, sier at oversikte antyder et volum i tilbudene. Nå skal stedene befares og vurderes med tanke på hvor mange plasser som skal komme. Stavenes opplyser at tilbudene ennå ikke er kvalitetssikret eller vurdert. UDI tar sikte på å tildele driftsavtaler i løpet av uke 48, altså før 27. november.

Torrey Nørsett er medeier i Tokla AS og MD Solutions. Disse selskapene har lagt inn anbud på seks forskjellige mottak. Flesteparten finnes imidlertid fra før som midlertidige mottak. To er helt nye, i Lyngdal og på Evje.

— Det er et forsøk på å gjøre fire av dem permanente, så vi kan planlegge litt langsiktig. Det er ikke lett å planlegge noe som helst for tiden, sier bransjeveteranen fra Lyngdal. Han har drevet asylmottak i 23 år, men har aldri hatt så mange mottak som han får hvis disse går inn.

Blant dem han driver er Norges største mottak for enslige mindreårige på Lista.

— Hvor mye vi øker? Jeg har ikke telt. Vi har annet å tenke på, sier han. Om få uker etablerer de et stort mottak på Evje med 200 plasser. Disse skal bo i vanlige hus og leiligheter rundt i kommunen.

Det verste er ventetiden. Den klarer vi aldri å forestille oss

Det nye mottaket for mindreårige de vil etablere, skal ligge inne på Evjemoen.

— Vi har fått to brakker vi skal bruke, og de får greie forhold der, sier han.

I Lyngdal vil de bruke Hausvik Maritime, et tidligere ferieanlegg, som mottak.

— De skal få bo greit, og det blir god tilgang på aktiviteter. Men det er ikke det som er problemet for dem. Det verste er ventetiden. Den klarer vi aldri å forestille oss, sier Nørsett.

Han sier det er hektisk å opprette flere nye mottak.

— Vår oppdragsgiver, UDI, har problemer. Da må vi hjelpe så godt vi kan. Vi er også forpliktet til å hjelpe de menneskene som kommer hit. Så enkelt er det, sier Nørsett.