— Jeg sto faktisk i dusjen da tanken slo meg. Hvorfor inviterer vi ikke noen fremmede hjem på julaften? sier Marianne Synnøve Robstad-Løyning (25).

Sammen med ektemannen Trond Widar Løyning (28) og barna Lucas (5) og Lykke (2) bor hun på Røyknes utenfor Vennesla i et romslig hus i landlige omgivelser. Gavekalendere og røde puter vitner om at julen allerede har gjort sitt inntog i den lille Vennesla-bygda, men for familien Robstad-Løyning kan årets jul bli litt annerledes.

Egentlig skulle julaften feires sammen med Mariannes foreldre, men de planene ble lagt i grus da de bestilte juletur til Egypt. Trond var ikke vanskelig å be da Marianne luftet tanken om å åpne dørene for fremmede for ham mandag kveld denne uka.

— Vi er vel like enkle til sinns begge to, og et par minutter etterpå var posten ute på Facebook, sier Trond.

Marianne og Trond Robstad-Løyning har plass til seks ekstra gjester rundt spisebordet julaften. De håper på å fylle alle de ledige stolene med mennesker som ellers ville hatt en vanskelig julaften. Foto: Sondre Steen Holvik

1100 delinger

Siden har responsen vært enorm. Over 1100 ganger er Mariannes post delt, der intet mindre enn seks personer inviteres på julemiddag rundt langbordet på Røyknes. Når ukjente uansett skulle inviteres hjem, kunne like gjerne maksgrensa rundt langbordet nås.

Skjermdump av Marianne Robstad-Løynings Facebook-status.

«Kjenner du noen som er alene, eller som kunne trengt et skikkelig julemåltid — ta kontakt,» skriver ekteparet i sin melding. Så langt har ingen tatt kontakt, men venneforespørslene har ramlet inn.- Jeg har vel fått 20 nye venner på Facebook etter at jeg la ut meldingen, men så langt har ingen tatt kontakt. Vi håper jo at de gjør det dersom de har lyst til å komme, sier Marianne.

Mange ensomme

En undersøkelse gjort av Infact for VG i 2012 viste at 112.000 nordmenn skulle feire julaften i ensomhet. 40 prosent av disse syntes det var helt greit å være alene julekvelden, mens de mest ensomme er i aldersgruppen over 65 år. Det gjenspeiles også i undersøkelser knyttet til ensomhet generelt. 27 prosent av de eldre mellom 70 og 79 år, og 31 prosent av eldre over 80 år oppgir at de av og til er ensomme, viser tall fra SSB.

— Det sitter nok kanskje litt langt inne å ta kontakt, selv om vi allerede har invitert dem. Det er synd hvis ingen kommer, men på den andre siden kan det kanskje være et tegn på at mange har noen å være med julaften, sier Trond.

Tilbyr transport

De seks gjestene vil få selskap av familien på fire, samt Mariannes to søsken. Hvem som eventuelt kommer har ikke så mye å si, mener det unge paret. Om det blir en småbarnsfamilie som sliter med å få råd til julefeiring, eller eldre som sitter alene julaften, er de sikre på at julekvelden vil bli fin uansett.

Ekteparet Trond og Marianne Robstad-Løyning er begge svært glade i jul, og starter gjerne planleggingen i slutten av november. Sammen med barna Lucas (5) og Lykke (2) vil de la flere ta del i julegleden. Foto: Sondre Steen Holvik

Dersom de besøkende ikke har mulighet til å kjøre bort selv setter Marianne seg gjerne i bilen for å hente, mens Trond sørger for sprø svor på ribba. Tronds far har annonsert at han gjerne stiller med julegaver. For ekteparet føles det godt å kunne hjelpe.— Vi har lenge snakket om at det hadde vært fint å kunne hjelpe noen som trenger det, kanskje som fosterhjem etter hvert. Når vi først har mulighet til å bidra til noe positivt for noen på denne måten, er det en god start. Alle som kan krype og gå er velkomne, sier Trond.

Paret har forberedt de to barna på at det kan komme fremmede på besøk julaften. Det synes eldstemann Lucas er helt topp - så lenge han slipper å snakke engelsk. Å oppleve en annerledes julaften mener mamma Marianne er bra for barna.

— Det er bra for ungene at de får se at alt ikke er rettferdig fordelt. Dersom dette blir vellykket kan det godt være at vi gjør det også neste år, sier hun.