Ivrige skigåerne må dessverre belage seg på dårlige snøforhold på fjellet i jula. For hytteeierne er det kanskje en trøst at de slipper å skuffe hyttetaket med det første. Foto: Arkivfoto

— Lørdag ettermiddag er det fem plussgrader og regn på Hovden. Det er altfor mildt altfor høyt oppe, og unaturlig varmt for denne årstiden, fastslår Rafael Escobar Løvdahl, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

På Lista var temperaturen klokka 17 ti grader, også det langt mildere enn vanlig vintervær.

Grått, vått og varmt

Været i desember har så langt vært uvanlig mildt, med en gjennomsnittstemperatur fire grader høyere enn normalen, som er trettiårsperioden fra 1961 til 1990. - Hvorfor er det så fryktelig grått og tåkete nå?

Ivrige skigåerne må dessverre belage seg på dårlige snøforhold på fjellet i jula. For hytteeierne er det kanskje en trøst at de slipper å skuffe hyttetaket med det første. Foto: Arkivfoto

— Det skyldes at vi har en situasjon med transport av varm og fuktig sørlig luft inn mot våre områder. På denne tiden av året, med lite solstråler, klarer ikke lufta å holde på fuktigheten. Derfor blir det grått og tåkete med regn og yr, forklarer meteorologen.Det milde været holder seg inn mot jula, både i lavlandet og i høyden, men blir litt mindre unormalt mildt.

— Det ligger an til mye av det samme, altså grått, vått og varmt. Temperaturene vil gradvis falle litt, slik at vi får noe kjøligere luft og litt mer normale temperaturen for årstiden, sier Løvdahl.

Regn, sludd og snø

For den uka vi går inn i nå, ligger normaltemperaturen på Kjevik fra minus 0,5 til minus 0,8 grader.

Ifølge langtidsvarselet til Yr blir det mellom sju og ni grader i Kristiansand på julaften. På Hovden ligger temperaturen ifølge varselet og vaker fra null til to plussgrader, og det meldes regn.

Mildværet som har inntatt Hovden er gode nyheter for de som hater å skuffe snø, men for skigåerne ser det dårlig ut.

Snødybden er på rundt 35 centimeter, og det er ikke ventet store snømengder fremover.

— Været på Hovden vil være varierende og skiftende, og nedbøren vil komme både som regn, sludd og snø, sier Rafael Escobar Løvdahl.