Torsdag klokka 08 trådte det i kraft økt grensekontroll i Norge. De første som fikk merke det i Kristiansand, var de 500 passasjerene som kom med Superspeed klokka 15.30. Nesten én time tok det å få alle gjennom kontrollen.

— Gikk sent

— Det gikk litt senere enn vanlig, men ellers var det OK, sier passasjer Gunnar Hansen til Fædrelandsvennen.

Passasjer Gunnar Hansen syntes køa gikk senere enn vanlig. Foto: EVA MYKLEBUST

En annen passasjer synes også at det gikk sent, og spør hvorfor det ikke var to linjer passasjerene kunne kjøre gjennom.Bjarte Skaala synes også det gikk sent, men er ellers fornøyd med de skjerpede reglene:

— Det er godt at det er noen som passer på, sier han.

For Ingelin Skoie ble det en lang reise. Først skulle hesten hun hadde med seg gjennom tolla, så måtte hun vente i ny kø for å vise legitimasjon.

— For meg ble det litt negativt i dag. Jeg skjønner at de gjør dette på grunn av flyktningene, men det er jo litt synd at det går ut over alle andre, sier hun.

Overraskende mange reisende har hatt med seg pass.

500 passasjerer

Leder for utlendingsseksjonen i Agder politidistrikt, Jan Vidar Ødegaard, synes den første kontrollen torsdag gikk fint.

Leder for utlendingsseksjonen i Agder politidistrikt, Jan Vidar Ødegaard, synes den første kontrollen torsdag gikk fint. Foto: Eva Myklebust

— Vi hadde et møte på forhånd med Kristiansand havn, Tollvesenet og Color Line for å se på hvordan vi kunne gjennomføre dette rent praktisk. Vi fikk vite at det bare var en fjerdedel av den trafikken som det er på sommeren. Det var 500 passasjerer på ferja i dag. Det ble fullført full kontroll for alle som kom kjørende, samt alle gående. Overraskende mange reisende har hatt med seg pass, informerer han.I løpet av den timen det tok å få passasjerene gjennom kontrollen, var det lite klaging fra passasjerene ifølge Ødegaard.

Det tok nesten en time å sjekke legitimasjon på de 500 passasjerene som kom med Superspeed. Foto: Eva Myklebust

— Lengre ventetid søndag

Det ble kun delt ut ett forelegg torsdag ettermiddag. En egyptisk statsborger hadde ikke med seg pass. Ødegaard minner om at nordiske borgere ikke behøver å ha med seg pass. De kan reise med nasjonalt ID-kort eller godkjent legitimasjon som førerkort.

Folk må belage seg på noe lengre ventetid

Søndag kan det derimot bli travlere, da det ventes en full ferje med mellom 1600 og 2000 passasjerer.

- Det tok nesten en time å få 500 gjennom kontrollen i dag. Vil det ta opp mot fire timer på søndag?

— Man kan nok ikke regne på det så direkte. Vi kommer til å ha flere ressurser, men folk må belage seg på noe lengre ventetid, svarer Ødegaard.

Økt grensekontroll

Politidirektoratet sendte onsdag ut en pressemelding der de sa dette om bakgrunnen for økt grensekontroll:

Politiet forventer lengre køer på søndag når mellom 1600 og 2000 passasjerer skal gjennom sikkerhetskontroll. Foto: EVA MYKLEBUST

«Hensikten med økt kontroll er å hindre at personer uten nødvendige reisedokumenter kommer inn i Norge. I går iverksatte Sverige flere tiltak for å begrense asyltilstrømmingen, noe som kan bety økt tilstrømming til Norge.«De kommer mellom fem og ti asylsøkere med Superspeed hver uke.

Alle som reiser med Superspeed må vise gyldig legitimasjon ved ombordstigning. Når man kommer i land vil Tollvesenet og politiet utføre sikkerhetskontroll.