KISANGANI: I et møte med Utenriksdepartementets (UD) spesialrepresentant for landene rundt Victoriasjøen, Arild Øyen, sa Luzolo at han ønsker at Moland og French skal sone straffen sin i Norge, melder NRK .

– Jeg har hatt et nytt møte med justisminsteren som bekrefter at de ønsker en soningsoverføring. Dette tror jeg er viktig. Det vil bli sikrere for de to det gjelder å sone i Norge, enn å sone her ute, sier Øyen.

Moland og French ble i ankesaken 3. desember i fjor igjen dømt til døden etter å ha blitt kjent skyldig i blant annet drap, drapsforsøk og spionasje.

Anker

Nordmennene har siden den gang arbeidet for å få opp saken for den militære høyesteretten i Kinshasa og en eventuell overføring til Norge vil først kunne skje etter at denne saken er ferdig, forteller Øyen.

Det er fortsatt uklart når ankesaken skal opp, men de to nordmennenes advokat sa til Aftenposten.no tidligere denne uken at sakspapirene er sendt til den militære høyesteretten i hovedstaden Kinshasa. Ifølge VG Nett skal det ha blitt oppnevnt både jury og ny aktor i saken.

Malaria og kakkerlakker

Tjostolv Moland og Joshua French er nå alene i Kisangani, i den forstand at det hverken er diplomater eller journalister tilstede.

På egne nettsider forteller familiene at de har hatt problemer med å få overført penger til medhjelperne som kjøper mat til Moland og French. Dette gjorde at kongofangene måtte være uten mat et par dager på nyåret.

Joshua French skal ha hatt malaria siden nyttår, og de er plaget av kakkerlakker på cella.

Dømt for drap

Tjostolv Moland og Joshua French ble fengslet i D.R. Kongo etter at sjåføren deres ble drept da han kjørte nordmennene og deres motorsykkel fra Kisangani mot Uganda. De ble siktet for blant annet drap, drapsforsøk og spionasje. De ble i august fremstilt for den militære retten i regnskogbyen Kisangani.

Både i første og andre rettsrunde ble de dømt til flere dødsstraffer, samt å betale erstatning til både enke, familie, fagforening, passasjerer og den kongolesiske staten.