WASHINGTON : Al-Rahman skal ha blitt drept 22. august i Pakistan. Tjenestemannen sier ikke noe om hvordan al-Qaida-lederen ble drept, men bekrefter at det skjedde i Waziristan, et lovløst stammeområde nordvest i Pakistan på grensen mot Afghanistan.

Det har imidlertid tidligere vært meldt om amerikanske droneangrep i dette området den aktuelle dagen.

Bindeledd

Atiyah abd al-Rahman ble født i Libya og kom til Afghanistan på 1980-tallet. Han ble senere en av al-Qaidas sprengstoffeksperter.

Han skal også ha fungert som et bindeledd mellom nettverket og militante islamister i Midtøsten og Nord-Afrika. Han skal blant annet ha sørget for å knytte fundamentalister fra Algerie til nettverket, og disse kjemper nå under navnet al-Qaida i det islamske Maghreb.

Ifølge BBC var Rahman nummer to på USAs liste over ettersøkte islamister i Afghanistan og Pakistan.

– Sentral mann

Al-Qaida opplevde et hardt slag da nettverkets grunnlegger og leder Osama bin Laden ble drept i en amerikansk aksjon i Pakistan 2. mai i år. Egypteren Ayman al-Zawahri skal ha overtatt ledelsen av al-Qaida etter bin Laden.

– Atiyahs død er et hardt slag for al-Qaida, fordi Al-Zawahri i stor grad stolte på ham når det gjaldt hjelp til å lede og drive organisasjonen, særlig etter bin Ladens død, sier den amerikanske tjenestemannen.

– Materiale funnet i bin Ladens bygningskompleks viste klart at Atiyah var dypt involvert i å styre al-Qaidas operasjoner selv før raidet. Han hadde en rekke ansvarsområder i organisasjonen og vil bli svært vanskelig å erstatte, tilføyer han.

– Strategisk seier mulig

I juli slo USAs forsvarsminister Leon Panetta under et besøk i Afghanistan fast at han trodde det var mulig for amerikanerne å oppnå en strategisk seier over al-Qaida. Betingelsen for at det skulle skje, var at USA klarte å likvidere eller pågripe inntil 20 gjenværende ledere i al-Qaida og gruppens avleggere, ifølge den tidligere CIA-sjefen.

Al-Qaida, som betyr basen, er verdens mest kjente terrornettverk og har blant annet fått ansvaret for angrepet mot USA 11. september for ti år siden.

Nettverket ble bygd opp under Afghanistans krig mot Sovjetunionens invasjonsstyrker på 1980-tallet.