En norsk delegasjon la for snart to år siden fram et første utkast til en mulig avtale om soningsoverføring. I sommer gjentok Utenriksdepartementet et ønske om å komme til Kongo for å forhandle om utlevering, men UD har ikke fått svar.

Det er to muligheter til å få de dødsdømte fangene hjem. Soningsoverføring eller benådning av Kongos president Joseph Kabila. Vurderingen til norske justismyndigheter er at benådning er den beste løsningen, skriver VG.

Problemet med soningsoverføring er at dommen kan utfordres juridisk i Norge, og da må norsk påtalemyndighet forsvare dommen, til tross for at flere av bevisene ikke holder norsk rettsstandard. Dersom det oppfattes som at Norge ikke holder avtalen med Kongo, kan det svekke troverdigheten ved andre forhandlinger om soningsoverføring.

Moland og French' norske forsvarer, Morten Furuholmen, mener utenriksminister Espen Barth Eide bør reise til Kongo for å møte president Kabila.

— Vi er selvsagt ikke fornøyde med at de nå må tilbringe enda en jul under harde forhold i et kongolesisk fengsel. Vi mener utenriksministeren bør dra til Kongo og treffe presidenten, ettersom det tydeligvis er det som må til, sier Furuholmen.