Ordet gampefotball er ikke respektfullt, og ingen i det bondefiendtlige Vålerenga vil ta det i sin munn. Men når andre lag spiller den type fotball Vålerenga skal satse på nå, mangler det ikke hånsord fra trener og klan.

Men at det er slik fotball Vålerenga skal spille fremover, forsto vi av uttalelsene på Valle i går.

— Enklere virkemidler, kaller de det.

I praksis vil det si farvel til pasningsfotballen, over til lange baller og duellfotball.

Det er denne typen fotball Martin Andresen mange ganger har sagt at han ikke liker, og det er samtidig et farvel til Prosjekt Martin. Det var det som skulle føre Vålerenga i retning den ballbesittende og dominerende spillestilen som de beste lagene i Europa tilstreber og lykkes med.

Den lille mangelen

Nå heter det at laget skal endre spillemåte i en periode og bruke enklere virkemidler fordi spillerne ikke har ferdigheter og selvtillit nok til den dominerende spillemåten Andresen og Vålerenga ønsker. Synd, men det holdt ikke.

Det kan også sies slik: Ideen er god nok, men spillerne er for dårlige!

Andresen har selv bygd opp sin spillerstall gjennom fire år med den mest intense utskiftning av spillere som noen kan huske fra norsk fotball. Det har slått fullstendig feil. Etter 2010 har ingenting vært godt nok i Vålerenga.

«Ikke burde ha sagt»

Styreleder Åge Petter Christiansen sa her i avisen i går at Martin Andresen ved et par anledninger i kampens hete har sagt ting han ikke burde ha sagt.

Christiansen overdrev ikke. Faktum er at Martin Andresen har tatt med seg fra banen og over til benken uskikken med å brøle opp i ansiktet på folk.

TV-bildene har vist en fresende Andresen, og han har heller ikke kommet ut av alle etterintervjuer med fanget fullt av blomster.

Det er på denne bakgrunn det har vært lett å tro det når ordet går om spillere som nekter å spille for ham og derfor har forlatt klubben, om spillere som ikke vil komme på grunn av hans lederstil, om klikker i spillertroppen, om spillere som er redde for å si sin mening.

Respektabelt

Nå sier styret at de har tro på den kortsiktige justering av lagets spillestil som Andresen presenterte for dem i går.

Full tillit.

Det står det respekt av, for altfor mange fotballedere lar treneren få unngjelde når vinden blåser imot. Her deler vi Andresens syn:

— Dette er sterkt av ledelsen. Mange klubber ville valgt den kortsiktige løsningen og sparket treneren i den situasjonen som vi er i.

I stedet valgte styret en annen kortsiktig løsning, i tro på at det ikke kan bli verre enn det er. Cupen er ødelagt. Seriegull blir det heller ikke. Slik målsettingen var, er sesongen forspilt.

Nå er 13. plass minimum.

Det går nok bra.

Vålerenga venter på 2013.

Med eller uten Martin Andresen.