I en vaier høyt over Tryvann i Oslo suser familien Ivarsson/Sandstad av gårde, med mamma Hanne Sandstad i spissen.

— Zip-liner er den morsomste delen av klatreløypene. Særlig når det blir litt lengde og høyde på dem, mener hun.

KLATREPARK: «Flygende mennesker» er slett ikke et uvanlig syn i landets etter hvert mange klatreparker. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

Familien på fem er på ferie fra Trondheim, og fikk tips om at Oslo Sommerpark var verdt et besøk. Det er nemlig ikke første gang de svinger seg mellom trærne.— Første gang vi prøvde oss på zip-line, var vel i Italia i 2009. Senere har vi vært i klatreparken i Brimiland og en klatrepark i Sverige. Det er en fin familieaktivitet, sier Sandstad.

Familien er ikke alene om å prøve seg på luftige aktiviteter i sommer. I løpet av få år har det dukket opp et titalls nye klatreparker rundt om i landet. Høyt & Lavt, som står bak Oslo Sommerpark, åpnet sin første aktivitetspark i 2009. I september åpner de sin niende.

I tillegg kommer en rekke andre aktører – som tilbyr alt fra klatreparker til strikkhopping og juving.

Hopp i Kollen

KOLLENSVEVET: I år vil nærmere 10.000 «hoppe» i Kollen. Her prøver fotograf Cornelius Poppe attraksjonen en kjølig dag i april. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Noen kilometer nedenfor Oslo Sommerpark ligger en av Norges mest besøkte turistattraksjoner — Holmenkollbakken. Dit kommer turistene ikke lenger bare for å se, men også for å prøve.For to år siden ble det satt opp en zip-line som tar turistene fra topp til bunn. 4500 prøvde seg det første året, i år regner driverne bak Kollensvevet at antall «hopp» vil nærme seg 10.000. — Vi visste at det var marked for denne type opplevelser, men det er selvfølgelig hyggelig at det har slått an, sier driftsansvarlig i Kollensvevet, Erlend Veie.

Han anslår at rundt 60 prosent av dem som hopper er nordmenn, resten utenlandske turister.

ZIP-LINE: Hanne Sandstad suser av gårde på en av zip-linene i Oslo Sommerpark på Tryvann. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

Kollensvevet har fått forespørsler om åpningstider fra utenlandske turister allerede før de har kjøpt flybillett, og attraksjonen har hatt besøk av en rekke utenlandske tv-stasjoner.— Turistene vil ikke lenger bare se på at noe skjer, de vil ut av bilen og ta del i aktivitetene. De vil ha noe å fortelle når de kommer hjem, kommenterer reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Per-Arne Tuftin.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Aktiv ferie

Opplevelsesturismen er den delen av turismen som vokser mest, både i Norge og internasjonalt.

Innovasjon Norge gjennomfører hvert år en stor turistundersøkelse, og ifølge Turistundersøkelsen 2014 var nordmenn som ferierte i Norge i 2014, langt mer aktive enn året før.

HIMMELFALLET: Et hopp fra Himmelfallet er noe av det du kan oppleve i Høyt & Lavt Vestfold. Foto: Terje Aamodt/Høyt & Lavt Vestfold

Andelen som oppga at de skulle drive med sportsaktiviteter som klatring, kiting og paragliding, økte fra ni til 19 prosent, mens andelen som skulle «oppleve naturen», økte fra 43 til 52 prosent.— De mest ekstreme aktivitetene vil aldri utgjøre noe stort volum, men det ligger gode muligheter i å tilrettelegge aktiviteter for folk flest, sier Tuftin.

— Antallet klatreparker begynner å bli ganske høyt – det ser ut til å ha slått an både hos nordmenn og utlendinger, fortsetter han.

Les også:

Spektakulært strikkhopp

STRIKKHOPP: Fra Gorsabrua kan du hoppe ned i et 153 meter dypt juv. Foto: Oddgeir Nymo, bungee.no

Petter Kvalsvik tilbyr strikkhopping fra Gorsabrua i Kåfjorddalen og strikkhopping og zip-line over Åkrafjorden gjennom firmaet Strikkhopp & Sånt.Han mener det først og fremst er lekelysten som lokker folk til luftige aktiviteter.

— Jeg pleier å beskrive strikkhopping som en «lavterskel høyadrenalinaktivitet». Aktiviteten er lett tilgjengelig fordi man ikke trenger noen forhåndskunnskaper. Samtidig kan opplevelsen sammenlignes med det ekstremsport vil kunne gi deg, mener han.

På kjøpet får du dessuten fine naturopplevelser.

— Fra Gorsabrua hopper du ned i et trangt juv på 153 meter, i flott natur og med utsikt over fossefallet, forteller han. Gangbroen over Gorsa-juvet ble bygget i 2011, med egen rampe for strikkhopp.

VIA FERRATA: Ved hjelp av faste vaiere kan spektakulære klatreruter bli gjennomførbare for folk flest. Her fra Vesle Røggjin i Hemsedal. Foto: Anne Elisabeth Næss, NTB scanpix

Jeg vil påstå at dette er blant de mest spektakulære hoppene i verden, sier han. Turen opp er dessuten en del av aktiviteten – for å komme til broen må man først kjøre et par timer fra Tromsø, og så gå en halvtime på sti i et populært turområde.

Utfordrer mamma

På Tryvann myldrer små og store rundt med hjelm, klatresele og smeltende iskrem. Høyt over dem rager Niclas Rødal, som er i klatreparken med mamma Mona Engebretsen.

TIGERSPRANGET: Niclas Rødal gjør seg klar til å hoppe fra Tigerspranget, årets nyhet i Oslo Sommerpark. Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

De fleste fornøyelsesparker vet å ha noen nyheter som kan trekke nye kunder hver sesong. I Oslo Sommerpark er årets nyhet Tigerspranget, en stokk der du klatrer 88 trinn rett opp, før du kaster deg ut. Godt sikret, vel å merke.— At du tør! roper noen småjenter, der Rødal står på den 25 meter høye stokken og gjør seg klar til å hoppe.

— Det var gøy! Takk for turen! sier han entusiastisk etter endt hopp, før han snur seg mot mamma.

— Nå er det din tur!

Få flere tips til aktiv ferie i Norge:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen