Innerst i bydelen Hellemyr i Kristiansand bor Lill Karina Bøhn og samboeren Joachim Wang Jacobsen i en leilighet på 75 kvadratmeter.

Leiligheten er ikke veldig stor, men innredningen er lett å like, med få og gjennomtenkte ting.

Det unge samboerparet har bodd åtte måneder i sin første felleseide bolig, som har mange egenkomponerte løsninger og en ung og trendy stil.

— Jeg jobber som snekker, og gjennom jobben kom vi over dette byggeprosjektet på et ganske tidlig stadium, sier Joachim Wang Jacobsen.

Dermed fikk samboerparet muligheten til å påvirke alt av innvendige løsninger. Han fikk også gjøre det meste av byggingen av leiligheten selv, etter arbeidstid.

— Sånn sett var vi jo heldige. Vi fikk velge planløsning og valg av kjøkken, bad og gulv, forklarer Jacobsen.

I litt over et halvt år holdt de på hver eneste ettermiddag etter arbeidstid. Mens han tok seg av all snekringen, hjalp også Lill Karina Bøhn til der det var behov.

— Jeg har blant annet isolert hele leiligheten, og så har jeg ryddet mye. Så jeg har vært med der det har vært behov for meg, sier hun.

Det unge samboerparet har bodd i sin nye leilighet siden februar, og er godt fornøyd med både materialvalg, planløsning og ikke minst at de havnet på Hellemyr i Kristiansand.

For det var egentlig ingenting som skulle tilsi at de ville ende opp der.

SVARTHVITT: Stilen i leiligheten er stram, og går for det meste i sort og hvitt. Paret har likevel klart å skape en hjemmekoselig følelse. Foto: Sondre Steen Holvik

— Ingen av oss har noen tilknytning her. Jeg er fra Songdalen og Joachim fra Vågsbygd, men vi har virkelig funnet oss til rette, sier Lill Karina Bøhn. Flyttet fra nytt til gammelt hus:

Stort kjøkken

Samboerparet har forandret ganske mye på planløsning og innredning i forhold til det som var prosjektert.

De har blant annet tatt bort et ekstra soverom for å få et større allrom med åpen stue-kjøkken-løsning.

KOØYE: Det runde vinduet i stua er en artig detalj. Foto: Sondre Steen Holvik

— Vi er glad i å lage mat og ønsket oss et stort kjøkken. Så du kan vel egentlig si at vi har et kjøkken med en leilighet rundt. Kjøkkenet er hjertet i leiligheten, forklarer Bøhn.Hun forteller at paret stort sett har vært enige om innredningen.

— Joachim har nok vært den som har stått for det praktiske og logiske, mens jeg har hatt mest fokus på det estetiske, sier hun.

STILRENT: Samboerparet har valgt å kombinere sort og hvit innredning på kjøkkenet. Foto: Sondre Steen Holvik
WALK IN-CLOSET: Det som opprinnelig skulle være en bod har blitt gjort om til et eget garderoberom. Foto: Sondre Steen Holvik

Paret har valgt en lys base på veggene, men kjørt på med mørkere kontraster på gulv og deler av kjøkkenet.De har også vært bestemte på å holde innredningen så ren og enkel som mulig.

Blant annet har de valgt å droppe å henge opp bilder på veggene.

INGEN FARGER: Det meste i leiligheten er holdt i sort, hvitt og grått. Badet er intet unntak. Foto: Sondre Steen Holvik

Felles start— For oss er dette en felles start, og ikke et sted vi skal bo resten av livet. Vi blir mest sannsynlig boende her noen få år, og da ønsket vi å innrede boligen på en smakfull måte som vi tror mange vil like, forklarer Joachim Wang Jacobsen.

Før hun skyter inn:

— Dette boligprosjektet har vært viktig for oss. Vi har klart alt det økonomiske selv i forhold til lån og finansiering uten hjelp fra familien. Så det føles litt som å ha klippet navlestrengen til foreldrene våre nå, sier hun.

ENDRET PLANLØSNING: Det var opprinnelig tegnet inn tre soverom i leiligheten. Men paret valgte bort et soverom for å få større stue og kjøkken-løsning. Foto: Sondre Steen Holvik
GANGEN: Knaggene er ikke bare praktiske, de er også dekorative. Foto: Sondre Steen Holvik

En gang i fremtiden er det et hus, og aller helst en enebolig som står øverst på ønskelista til dem begge.Hvor og hva slags hus er de derimot ikke helt enige om enda. For mens han ønsker seg et moderne, nytt og praktisk hus, drømmer hun om en gammel sveitservilla med stor hage.

HER BOR DE: Paret bor i en moderne firemannsbolig på Hellemyr i Kristiansand. Foto: Sondre Steen Holvik

— Når man er samboer med en snekker er det som å banne i kirka å drømme om et gammelt hus med knirkete gulv. Så jeg må nok jobbe litt hvis jeg skal få gjennomslag for akkurat det, ler hun.Han nikker oppgitt, og virker fornøyd med at det mest sannsynlig er noen år til den diskusjonen må tas opp for alvor.

— Akkurat nå er vi toppfornøyd med vårt nye hjem, og vi kan faktisk ikke komme på noe vi skulle ønske vi kunne endre på, sier han.

Feriefølelse hele året hos Berit og Preben Vildalen:

Opptatt av interiør

At det heter seg at man helst skal bygge et par ganger før man er helt fornøyd, mener samboerparet bare er tull.

— Det er mange som sier det, men for vår del så traff vi blink på både detaljer og løsninger på første forsøk.

Både Bøhn og Jacobsen er opptatt av interiør, og liker å ha det fint rundt seg.

SAMLES: Kjøkkenet er leilighetens midtpunkt. - Vi er veldig glad i å lage mat, derfor prioriterte vi et stort kjøkken. Foto: Sondre Steen Holvik

I leiligheten på Hellemyr er dyre designskatter mikset med rimeligere varianter fra blant annet Jysk og Ikea.— Vi faller ofte for dyre ting, men det er jo som regel ikke det vi har råd til. Derfor har vi vært nødt til å tenke alternativt når vi skulle innrede, forklarer Lill Karina Bøhn.

TRIVES UTE: Leiligheten ligger i andre etasje, og fra stuen har de utgang til en forholdsvis stor veranda. - Selv om sommeren har vært så som så i år, har vi faktisk sittet her ute ganske mye, forteller Lill Karina Bøhn. Foto: Sondre Steen Holvik

Taklampene over spisestuen, for eksempel, er i utgangspunktet en rimelig sølvfarget variant fra Ikea.Men med sort, matt spraymaling har de fått et tøffere uttrykk.

— Jeg synes det er veldig gøy med ting vi kan fikse opp selv, og som ingen andre har maken til. Akkurat som leiligheten vår. Siden vi har gjort så mye selv, er den helt ulik de andre leilighetene i komplekset.