SOMMERBOLIGER: De første som bosatte seg på Merdø, gjorde det allerede på 1300-tallet. I dag er de vakre husene bare sommerboliger Foto: Børre Eskedahl
NÆRUMS TIPS: Knut Nærum anbefaler ferierende sommerturister å vandre opp og ned Storgata i Grimstad, uten å ha noe annet formål med turen enn å kjenne langsomheten skylle inn over seg. Foto: Børre Eskedahl

— Det er et historisk sus over øya og samtidig er naturen fantastisk flott. En kan velge mellom to sandstrender og rullesteinsstrand, sier Kåre Thorsen (75).

På Merdø utenfor Arendal går livet rolig for seg, og vi vandrer med lave skuldre blant hvite stakittgjerder og blomstrende syriner. Den første bosettingen oppsto på 1300-tallet, og øya ble etter hvert en av de viktigste uthavnene i Skagerak.

MUSEUM: De første som bosatte seg på Merdø, gjorde det allerede på 1300-tallet. I dag er det sommerboliger, samt Merdøgaard museum her. Foto: Børre Eskedahl

Øya bærer på en interessant historie, men for turistene er det nok den avslappende atmosfæren og de gode bademulighetene som lokker mest.— Det yrer av liv her ute i skolens sommerferie, og vi må stadig inn til fastland for å hente mer is, sier Trond Helle.

52-åringen er den eneste fastboende på Merdø. Han er oppsynsmann på Merdøgaard Skjærgårdsmuseum og driver øyas sommeråpne kafé.

— Om sommeren er alle hus og hytter smekkfulle. Det er også en del som bor i telt, og mange kommer på dagstur.

Rutebåt om sommeren

SØRLANDET: Fiskeskøytene hører hjemme i en sørlandsby. Yrket er fortsatt utbredt, selv om det selvsagt ikke er på samme måte som tidligere. Foto: Børre Eskedahl

For turister som har lyst på en tur til Merdø, er det greit å vite at det går rutebåt fra Arendal flere ganger i timen om sommeren.Det er lov å sette opp telt noen dager, men det er ingen campingplass eller andre overnattingsmuligheter her. Og det offentlige sanitæranlegget tilbyr kun utedo.

— Båtturen fra Arendal tar bare 20 minutter, så øya er lett tilgjengelig, sier kafébestyreren.

DRIVER KAFÉ: Trond Hille driver sommerkafé og er også oppsynsmann på øyas museum. Han er den eneste fastboende på Merdø utenfor Arendal. Foto: Børre Eskedahl

Det er noe «Vi på Saltkråkan»-aktig over Merdø. Hyggelig og sjarmerende, og så fredelig at man kommer i feriemodus omtrent før båten er fortøyd. For arendalitter er Merdø et yndet feriemål, men øya er likevel litt uoppdaget og mindre kjent enn mange andre reisemål langs sørlandskysten.— De fleste hus og hytter her ute har vært i samme familier i mange generasjoner, så det er så godt som ingen gjennomtrekk, sier Kåre Thorsen.

FERIE: Kåre Thorsen har feriert på Merdø siden han var gutteunge, og kjøpte hytte her for 15 år siden. - Vi var heldige, for det er få sommerhus og hytter til salgs her ute. De fleste blir i de samme familiene i mange generasjoner, sier han. Foto: Børre Eskedahl

Fire byer på en timeAvstandene på Sørlandet er små. Med bil tar det under en time fra Arendal til Kristiansand, og da har du passert både Grimstad og Lillesand på veien.

LILLESAND: I Lillesand ligger gjestehavnen midt i byen, og er et yndet feriemål for mange småbåteiere. Foto: Børre Eskedahl

Alle disse byene byr på sjarmerende, hvitmalt småhusbebyggelse, deilige restauranter, gode overnattingsmuligheter og flotte bade— og turmuligheter. Så da er det kanskje ikke så rart at sørlendinger gjerne holder seg hjemme om sommeren, og utenbysfolk har gode minner herfra.

SOMMERBOLIGER: De første som bosatte seg på Merdø, gjorde det allerede på 1300-tallet. I dag er de vakre husene bare sommerboliger Foto: Børre Eskedahl

TV-kjendis Knut Nærum er én av dem som gjerne tar seg en sørlandstur.— Alle sørlandsbyer er vakre, bare pass på å kjøre helt ned i sentrum. I Grimstad kan du for eksempel gå ned Storgata og opp igjen uten å egentlig skulle noe. Kjøp deg gjerne søtbakst eller en liten pose med reker og sett deg et sted du kan dingle med beina, og kjenne langsomheten skylle over deg, anbefaler Knut Nærum.

GRIMSTAD: Grimstad byr på småhusbebyggelse, ramsalt sjø og vakker natur. Akkurat som alle de andre sørlandsbyene. Foto: Børre Eskedahl

Fra Grimstad er det ikke mange milene til Lillesand, som kanskje er sørlandsbyen over alle byer. Her kan du legge til med egen båt i gjestehavnen, som ligger så midt i byen det overhode er mulig å komme. Ta deg en bryggesleng og en softis, så lover vi feriestemning som varer lenge.Fra Lillesand ligger Kristiansand Dyrepark ikke mer enn et kraftig løvebrøl unna. Men denne parken er landets største attraksjon med nesten 900.000 besøkende årlig, og trenger ikke ytterligere presentasjon her.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

KRISTIANSAND: På Bystranda i Kristiansand er det lagt til rette for å være i aktivitet. Foto: Børre Eskedahl

RavnedalenMen Ravnedalen i Kristiansand, derimot, er en skjult perle som kristiansanderne trykker kjært til sitt bryst. Parkanlegget ble anlagt allerede på 1870-tallet, og ble i 1991 kåret til Årets grønneste park.

— Svanene ruger på en annen plass i år, har du lagt merke til det?

KRISTIANSAND: Det er ikke mange byer som kan skryte av en stor sandstrand med rent og friskt badevann, midt i sentrum. Det yrer av liv på Bystranda i Kristiansand midt på sommeren. Foto: Børre Eskedahl

Helge Ording (72) kommer ruslende med en is i den ene hånden og kaffe i den andre. Han er på ettermiddagstur sammen med kona og barnebarnet. De bor i nærheten, og legger ofte turen hit.— Det er en perle. Bare kjenn på stemning, og så er det så hyggelig med familiene som setter seg ned på gresset og lar barna leke rundt her, sier Kjersti Ording (63).

Ravnedalen ligger i bydelen Grim, en spasertur på et par kilometer fra Kristiansand sentrum. Parken er et godt utgangspunkt for turer i Baneheia, som ligger rett ovenfor parken.

RAVNEDALEN: Café Generalen i Ravnedalen i Kristiansand har fått mye skryt for hamburgeren sin, men det er også mulig å kjøpe kaffe og is her. Sett deg ned ved ett av bordene eller ta kaffen med og gå lenger inn i parken. Foto: Børre Eskedahl

De siste årene har Ravnedalen blitt et viktig kultursted, med hyppige utendørskonserter fra egen scene sommerstid.— Mange av konsertene som arrangeres har høy kvalitet. Jeg synes det er imponerende hva de har fått til her. Og så reklamerer kafeen i parken med at de har byens beste hamburger. Jeg kan ikke bekrefte at det er sant, for jeg har ikke smakt alle, men den er i alle fall god, sier Helge Ordning.

Strandhopping på sykkel

RAVNEDALEN: Helge Ording (t.v.), Adrian Elias Haugsjord og Kjerst Ording er på ettermiddagstur i Ravnedalen. - Det er en fantastisk stemning her, og helt stille og rolig selv om det er nærme byen. Foto: Børre Eskedahl

Mens Ravnedalen ligger plassert under høye fjell, er det kysten folk flest forbinder med sørlandsferie. Mange av fyrene i skjærgården tilbyr overnatting, og er en eksotisk ferieform folk flest ikke er vant til.Vil du enda lenger vest i fylket, anbefaler daglig leder i Visit Sørlandet AS, Heidi Sørvig, strandhopping med sykkel i Mandal.

— Mange kjenner til Furulunden i Mandal, det er en stor og flott strand. Men det er faktisk mulig å sykle mellom flere av strendene i Mandal, og det er en fin dagstur som passer for både store og små, anbefaler hun.

Og så gjelder det på Sørlandet, som så mange andre steder. De lokale kjenner sitt hjemsted bedre enn noen andre, så ikke vær redd for å spørre.

— Kanskje de tipser deg om noen fine badeplasser som ikke står i turistbrosjyrene. Og spør etter lokalt øl når du er ute og spiser, da kan du få smake mye godt, sier Sørvig, og kommer ikke på så mye når vi spør hva som ikke er å anbefale på Sørlandet.

— Nja, det må kanskje være Handelens Dag.

Les også: Her er turistene aller mest fornøyde i Norge

Finn din favoritt.

Fra Mandal i vest og tilbake til Arendal i øst er det ikke mer enn drøyt ti mil å kjøre. Dermed kan du få med deg mye sørlandsidyll på få dager.

Bare husk å ta deg tid til å nyte, og finn din egen favoritt, akkurat som herr og fru Thorsen på Merdø.

— Merdø er bare fantastisk. Jeg har vært her siden jeg var guttunge, og vi la faktisk bryllupsreisen hit i 1968, sier Kåre Thorsen.

— Vi skulle egentlig til Dubrovnik, men det ble Merdø, ler kona.

— Men vi hadde det fint her. Vi bodde 14 dager i telt på gressplassen her nede. Det var sol hele tiden, minnes ektemannen.

Her får du flere gode sommertips til ferien i Norge:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen