ZÜRICH (aftenposten.no): Det ble som ventet en dramatisk valgdag i Zürich da FIFA skulle velge Sepp Blatters etterfølger som president.

I det som skulle bli en maratondag i ishallen i Zürich fikk Gianni Infantino 88 stemmer i den første runden, tre mer enn hovedutfordrer sjeik Salman fra Bahrain. Prins Ali av Jordan fikk 28 stemmer, mens Jerome Champagne fikk syv.

I første runde krevdes det to tredjedels flertall for å bli valgt, derfor gikk avstemningen til en ny runde.

Gianni Infantino er ny president i FIFA Foto: Patrick B. Kraemer/Keystone via AP/NTB scanpix

Resultatet fra andre runde var klart rundt klokken 18, og da ble det klart at Infantino hadde sikret seg nok av stemmene som i første runde hadde gått til prins Ali og Champagne til å få tilstrekkelig flertall. Infantino fikk totalt 115 stemmer i den andre runden, mens sjeik Salman fikk 88. Dermed er 45-åringen fra Brig i Sveits valgt til fotballens mektigste leder.

Prins Ali fikk kun fire stemmer i andre runde, mens Champagne ikke fikk noen stemmer i andre omgang.

— Jeg aksepterer valgresultatet, sa en smilende Infantino fra talerstolen like etter valget.

— Kjære alle sammen, sa Infantino deretter på et utall språk.

— Det er vanskelig å uttrykke følelsene mine. Jeg har vært på en lang reise, blant mennesker som elsker fotball. Vi skal gjenreise FIFA, fotballen skal stå i sentrum, sa sveitseren etter at seieren var sikret.

— Jeg vil takke alle 209 forbund. Dette er et tegn på demokratiet i FIFA. Jeg skal være en president for alle dere, slo han fast.

Hallén: — En gledens dag

Infantino var også kandidaten Norge ga sin stemme til, og fotballpresident Yngve Hallén var klar på at dette er en gledens dag for fotballen.

— Nå blir det mye lettere å samle fotballfamilien. Infantino har gjort en fantastisk jobb og fått stemmer fra hele verden, sier Hallén til Aftenposten utenfor ishallen i Zürich.- Han har opptrådt redelig hele veien, og det stoler folk på. Jeg tror han vil samle de som ikke har stemt på ham også, sier Hallén.

NFF-presidenten peker også på at Infantino har vist seg som en god politiker.

— Han hadde en fantastisk tale tidligere i dag hvor han viste at han var språkmektig, at han har reist verden rundt og at han kan fotball. Han skryter av fotballen fra plass til plass hvor han drar, og har brukt tid i de forskjellige konføderasjonene på å snakke om det, poengterer Hallén.

Han tror ikke at det vil dukke opp ubehagelige epiosder fra fortiden i Infantinos tilfelle.

— Nei, jeg tror ikke han har noen skjeletter i skapet. Han har vært veldig bevisst og ryddig på slike ting. Han kommer også fra UEFA, hvor det er en mer velutviklet måte å styre på enn i FIFA, sier Yngve Hallén.

Espelund: - Troverdig inntrykk

Karen Espelund er styremedlem i UEFA, og også hun mener at Infantino var et godt valg.

ROSER INFANTINO: Karen Espelund er styremedlem i UEFA. Foto: Richard Sagen

— Dette er nødt til å være et regimeskifte for FIFA, og jeg har tro på at det er det. Det er lagt et godt fundament med reformene som ble vedtatt, selv om jeg kunne ønske at det gikk enda lenger, sier Espelund til Aftenposten.- Infantino har gjort en veldig god valgkamp, han har reist enormt. Han har gitt et veldig troverdig inntrykk. Han gjorde også en veldig god tale i dag.

— Han har vært med på en god økonomisk utvikling i UEFA, og han har levert på det.

- Frykter du at det skal ramle noen skjeletter ut av skapet også her?

— Nei, det ville overraske meg veldig, sier Karen Espelund.

Utfordret på pengeløftene

Av pressen ble seiersherren utfordret på valgflesket om å øke utviklingsbidragene til forbund og konføderasjoner i en tid hvor FIFA går mot et 2015-underskudd på nesten 900 millioner kroner.

Kommentatorer pekte på dollarutdelingen som bevis på at dette var en president valgt med Blatter-metoder.

— Med mine løfter vil en fjerdedel av omsetningen på 43 milliarder kroner (for fireårsperioden frem til neste VM) gå til slike utviklingstiltak. Da må vi finne steder å kutte, og det bør være enkelt, svarte Infantino, og pekte samtidig på hvordan inntektene har skutt i været under hans tid som generalsekretær i UEFA.

Håpet er også at behovet for de godt betalte advokatene og PR-rådgiverene som har kostet FIFA dyrt ikke lenger blir like prekært.

Platini-følelser

Sterkest følelser på pressetreffet viste den nyvalgte da Michel Platini ble takket "for alt han har lært meg". Egentlig var det UEFA-presidenten som nå skulle være FIFA-sjef, men franskmannen måtte trekke seg på grunn av "en illojal utbetaling" fra Blatter på 18 mill.

Det var først som en reserve for Platini sist høst at Infantino kastet seg inn i presidentkampen, og båndene til sin juksdømte sjef er tydeligvis fortsatt tette.

Kontroversiell motkandidat

Med valget av Infantino slipper FIFA all den negative omtalen de ville fått om Salman hadde blitt valgt. Utenfor kongresshallen ropte en håndfull demonstranter taktfast mens de protesterte mot hans kandidatur.

Menneskerettighetsforkjempere fra Bahrain sier dette er bilder av mennesker i hjemlandet som er utsatt for tortur av kongefamiliens regime, hvor sjeik Salman er medlem. Foto: Odd Inge Aas

Bildene av det som skal være ofre for tortur og mishandling i Bahrain på aksjonistenes bannere sto i grufull kontrast til talene fotballederne holdt om reformer og demokrati inne i salen, og fortalte tydelig hvorfor et valg av sjeiken ville vært så problematisk for FIFAs allerede ytterst tynnslitte rykte. Det var nettopp reformbevegelsen som ble slått så brutalt ned av sjeikens herskende familie i Bahrain under den arabiske våren i 2011.— Sjeik Salman ledet komiteen som skulle peke ut de fotballspillerne og idrettspersonlighetene som deltok i protestene. Med han som president ville FIFA gått fra å være en organisasjon som ikke bare er preget av korrupsjon, men som heller ikke står opp for spillere om de blir utsatt for tortur, svarer Raftopris-vinner Maryam Al-Khawaja da Aftenposten spør om hvorfor hun er kommet til Zürich.

Lover bort en fjerdel av inntektene

Nå ble det altså Infantino som skal lede verdensfotballen. Han kommer fra stillingen som generalsekretær i Det europeiske fotballforbundet, og var kandidaten Norge ga sin stemme til.

Han brukte sin valgtale på å få frem at han vil være en kandidat ikke bare for Europa, men for hele verden. Han vekslet mellom en rekke språk underveis, avhengig av hvilken av de ulike verdensdelene han snakket om. Han skrøt uhemmet av alle konføderasjonene, også de som er blitt hardt rammet av korrupsjonssaker.

Han avsluttet med å love at 25 prosent av FIFAs inntekter skal fordeles ut til de ulike nasjonale forbundene og konføderasjonene.

- Jeg er en av dere

Sjeik Salman pekte på sin side på at han i det asiatiske forbundet - hvor han er president - allerede har gjennomført en del av reformene som FIFA nå skal gjennom.

Mariam al-Khawaja, menneskerettighetsaktivist fra Bahrain. Foto: Odd Inge Aas

Kvinneandelen i styret er unormalt høy til internasjonal fotball å være, det er en aldersgrense for styremedlemmer og en begrensning for hvor mange perioder man kan ha.Sjeiken brukte mye tid på å fortelle kongressmedlemmene at han er en av dem, og pekte på at han har vært fotballpresident i Bahrain i 15 år og ledet den asiatiske konføderasjonen i tre. Salman appellerte til de små nasjonene og sa at han vil bruke krefter på å tette gapet mellom store og små inne fotballverden.

Krisen har rammet FIFA hardt også økonomisk. Midlertidig generalsekretær Markus Kattner sa at organisasjonen foreløpig ligger 4,3 mrd. kr. etter planen for å nå målet om 43 mrd. i omsetning for fireårsperioden frem til VM i Russland om to år. Ingen nye sponsoravtaler er signert de siste to årene, og det er ventet at underskuddet for 2015 blir på nesten 900 millioner kroner.

Kostnadene til dyre advokater og rådgivere har skutt i været.