En seiersturné. Det kunne ikke sluttet på en bedre måte for Abby Wambach.

Natt til torsdag norsk tid var det dog slutt på både turneen for de amerikanske jentene, men først og fremst var det avslutningen på en stor karriere. Foran 33.000 tilskuere i Superdome i New Orelans fikk 35-åringen sin velfortjente hyllest.

Abby Wambach er mange jenters store helt. Foto: Derick E. Hingle-USA TODAY Sports

Se nemlig på noe av statistikken til Abby Wambach:

  • 184 landslagsmål, flest uansett kjønn.

  • OL-gull i 2004 og 2012. VM-gull i 2015. * FIFAs årets spiller for kvinner i 2012. * 13 VM-mål.

Wambach skaper nå rekasjoner etter denne uttalelsen:

— Vi må takke Abby

Abby Wambach sammen med Lionel Messi, etter at Wambach hentet hjem prisen for årets kvinnelige fotballspiller i verden. Messi med gullballen. Foto: AP Photo/Keystone, Walter Bieri

Abby Wambach vil definitivt huskes som en av de største innefor kvinnefotballen. Mia Hamm, tidligere storspiller i USA og rekordholder i antall mål før Wambach knuste den rekorden — sa det på følgende måte etter Wambachs siste opptreden:- Bare stoltheten hun viser ved å entre matta, ta på seg drakta og representere landet sitt, representere familien og lagkameraten. Det smittet i garderoben. Vi må ikke glemme å takke Abby, sa Hamm.

Mix reagerer på sleivete kommentar

Wambach hylles som en stor fotballspiller, men også som en person som ikke er redd for å stikke hodet fram og si sine meninger. Dermed har hun også havnet i medienes søkelys og blitt en populær skikkelse.

— Hun har vært et forbilde. Et annerledes forbilde. Og det er fint med nok takhøyde til å la folk være seg selv, og til å la budskapet til de som ikke er helt polished og stylet også få fotfeste blant de som vil ha alternative helter til glansbildene, skriver Mikkel Diskerud i en e-post til Fædrelandsvennen.

Wambachs uttalelser etter onsdagens kamp, hvor hun mente at landslagstrener Jürgen Klinsmann bruker for mange utenlandske spillere på herrelandslaget.

— Nå hun noe dumt, eller noe som var lite gjennomtenkt som "støtteargument" for noe annet hun hadde på hjertet,tror jeg. Vi lever i et fritt samfunnder jeg akkurat nå følte meg som representant for den"gruppa huntråkkapå"-og fortkunneskrive en tweet ogleggenoepå instagram, for åbalanserelitt, skriver "Mix", som selv spiller for det amerikanske landslaget.

Om det var derfor den amerikanske restaurantkjeden Chipotle valgte å gi henne gratis burritos resten av livet vites ikke, men det fikk hun i 2012. «Den beste dagen noensinne» kalte hun det da.

Søksmål mot FIFA

Den beste dagen var det nok ikke da Wambach sto i bresjen for et søksmål mot FIFA og president Sepp Blatter. Da det ble klart at kvinnene måtte spille VM i sommer på kunstgress, svartnet det for flere. Wambach ledet det som ble karakterisert som et spilleropprør.

— Det kunne aldri skjedd om det var et mesterskap for menn. Det er ikke to steg tilbake, det er 15, sa Wambach. Hun møtte også med FIFAs generalsekretær Jerome Valcke, skrev VG.

USA gikk senere hen og vant det samme mesterskapet, i 2013. Etter finalen ble det mye følelser for Wambach, som fram til da sto uten en VM-tittel.

Kysset som gikk verden over

Hun løp bort til sine kone, og ga henne et skikkelig seierskyss. Det var kun uker i forveien at høyesterett i USA hadde bestemt at likekjønnede ekteskap ville bli lovlig i USA. Dermed ble bildet av seierskysset etter seieren mot Japan et bilde på noe større enn en seier i fotballen.

Abby Wambach klinte til med kona Sarah Huffman etter VM-finalen i Canada i sommer. Foto: AP Photo/Elaine Thompson

Wambach har imidlertid uttalt at hun ikke nødvendigvis ønsker å være noe lederstjerne for de lesbiske.— Jeg er ikke personen som står på et podium og roper «jeg er lesbisk, hør meg skrike». Mitt personlige liv har ingenting å gjøre med hvordan jeg er som spiller. Men jeg vil være en forkjemper for at legningen ikke skal være et tema, har Wambach uttalt til ESPN.

Etter bryllupet til paret på Hawaii i 2013, skal Wambach dog ha uttalt følgende:

— Jeg håper jeg først og fremst kan være et forbilde for at jeg er en god person, deretter en god spiller og kanskje dernest at jeg valgte å gifte meg med min beste venn, lagkamerat og kvinnen i mitt liv. Jeg kan ikke snakke for andre, men jeg mener dagene der man må «komme ut av skapet» er borte.

100 mest innflytelsesrike personer

Abby Wambach snek også presidenten med på en selfie under deres besøk i Det hvite hus i oktober. Foto: Reuters

Kanskje er det slike uttalelser som gjorde at Time Magazine satte henne i den prestisjefylte lista over de 100 mest innflytelsesrike personene i verden. Sammen med navn som Angela Merkel, Barack Obama og Malala Yousafzai.— Abby er en fantastisk rollemodell for unge fans. Selv om hun tapte kunstgresskampen i VM, sendte det et sterkt budskap om kjønnslikhet i sport. Om det handler om å inspirere laget sitt på banen eller ta opp viktige tema utenfor, så bruker Abby lidenskapen og fryktløsheten til å stå foran som et eksempel, sto det i begrunnelsen.

Kunne endt i Norge:

Tidligere har hun vært i hardt vær for å ha kritisert dommere for å ha gitt kort med vilje til seg selv og laget sitt. Hun fikk også Canadiske spillere på nakken etter å begrunnet at hun hadde scoret ingen mål med at det ikke var gress, men kunstgress.

Hyllesten fra presidenten

— Wambach klager hele tida fordi hun ikke kan score fordi det er gress. De spiller ikke bra, det er det som er saken, sa Kristian Jack i canadisk tv.

35-åringen ender ofte opp i rampelyset, og har blitt en favoritt i de amerikanske hjem, også i Det hvite hus.

Wambach fikk også sin oppmerksomhet fra presidenten da det amerikanske kvinnelandslaget besøkte presidenten i oktober. Barack Obama sa det ganske så fint:

— Abby sa hun ville at hennes siste VM skulle være som et eventyr. Jeg er sikker på at hun ikke kunne skrevet en bedre avslutning. Verdensmester, dekket i det amerikanske flagget, og viste oss alle hvor langt vi har kommet. Både på og utenfor banen, ved å dele et kyss med sin egen kone.

Avaldsnes var interessert i å hente Abby Wambach til klubben da Tom Nordlie trente dem i sommer. Avtalen ble aldri noe av. Foto: NTB scanpix

I sommer kunne hun endt opp i Avaldsnes da Tom Nordlie var trener i klubben.– Vi har holdt på med dette i 15 måneder, og Wambach har fått et tilbud av oss. Vår agent og hennes agent holder på med dette nå, sa Avaldsnes-sportssjefen i juli.

Avtalen kom aldri i havn, og nå er karrieren over, for en av USAs aller største idrettsprofiler.

Kilder: Sports Illustrated, ESPN, VG, Aftenposten, USA Today, Time Magazine, Upworthy.com