Fredag møter Norge Island i første VM-kvalifiseringskamp. Rettighetsselskapet Sportfive har ønsket å selge den, og landslagets andre bortekampene i VM-kvalifiseringen, i en pakke. NRK, TV 2, Canal+ og TVNorge har alle tidligere uttalt at pakken er priset for høyt, og mye har tydet på at norske TV-seere vil gå glipp av kampen.

Men nå gir sportssjef i TVNorge, Jan-Erik Aalbu, fotballinteresserte håp om at kampen vil vises på den TVNorge-eide fotballkanal Max. Aalbu svarte nemlig dette på om norske TV-seere vil kunne se Island-Norge hos dem fredag:

— Det er vi fortsatt litt usikre på. Jeg dro til Orlando i går (søndag) og er stand by hvis det skulle gå den veien. Så lenge det ikke er solgt, så betyr det at prisen er for høy, sier Aalbu til bt.no.

- Er dere og rettighetshaverne langt unna hverandre?

— Jeg vil ikke si så mye om priser eller hvordan det foregår, men vi har hatt følere ute hele veien for å se om det er muligheter, sier Aalbu.

- Men dere er i konkrete forhandlinger?

— Det vil jeg ikke si så mye om, sier Aalbu.

Han sier imidlertid dette:

— Det ville overraske meg mye om kampen ikke blir tilgjengelig for norske TV-seere.

Vil ikke by mer

TV 2 og NRK la tidligere inn et bud på bortekamppakken, men fikk avslag.

— Sånn som det ser ut nå, så har jeg liten tro på at vi kommer til å vise kampen. Vi har nærmest gitt opp. Da må i så fall de komme tilbake til oss på noe vis, men det tviler jeg på vil skje, sier sportssjef i TV 2, Bjørn Taalesen til bt.no.

De har ingen planer om å legge inn et nytt bud.

- Vi har bydd det vi mener kampen var verdt, og har fått beskjed om at det ikke var nok. Vi har ikke noe særlig mer å komme med , sier Taalesen.

Priset for høyt

Han mener rettighetshaverne har priset seg altfor høyt. Spesielt med tanke på at motstanderne i Norges gruppe er Slovenia, Sveits, Kypros og Island.

— Jeg tenker at prisnivået lenge har vært kunstig høyt og at det ble betalt penger i fjor, spesielt for Danmark-Norge, som gjør at agentselskapene innbiller seg at kampene er verdt mer enn de egentlig er. Agentselskapene må ta inn over seg hvordan interessen er for Drillo nå. I tillegg så er Norge i en gruppe uten de mest sexy motstanderne. Hadde det vært England-Norge det var snakk om, så hadde det kanskje vært lettere å få til noe. Dessuten er vi ikke så veldig fornøyde med at kampen er på en fredag. Det er midt i største høstsatsingen til TV 2, sier Taalesen.

Det vil heller ikke være mulig å se Drillo og co på Canal+.

— Prisen er altfor høy. Jeg kan ikke skjønne hvem det er godt for. De brenner inne med en rettighet og folk får ikke sett kampen. Det er uaktuelt for TV-selskap å kjøpe rettigheter som prises så høyt at det er umulig å tjene penger på det. Dessuten har vi jo ikke akkurat skyhøye forventninger til vårt landslag nå. Det kan igjen gå utover seertall, noe de må ta hensyn til. Som rettighetshaver må man også avstemme kartet etter terrenget, mener sportssjef i Canal +, Kenneth Fredheim.

NRKs sportsredaktør, Rune Haug, har ikke besvart våre henvendelser.