Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) og russerne er blitt enige om kjøreplanen for opprydningen etter den omfattende dopingskandalen.

Det er spesialrådgiveren i Antidoping Norge (ADN), Rune Andersen, som skal lede den komiteen som skal sjekke at russerne får antidopingarbeidet sitt på riktig spor igjen. Nå skal det være enighet om hvordan arbeidet skal legges opp, opplyser den russiske sportsministeren, Vitalij Mutko til nyhetsbyrået Interfax.

Nordmannen Rune Andersen skal være sterkt delaktig i oppryddingsjobben i Russland.

— Vi er blitt enige om kjøreplanen, og det er helt klart hva vi skal gjøre, sier Mutko. Han ønsker foreløpig ikke å gi opplysninger om detaljene i det arbeidet både russerne og WADA står foran.Foreløpig er russerne utestengt fra all friidrett, og dersom ikke russerne får orden på problemene sine i forbindelse med antidopingarbeidet, risikerer russiske friidrettsutøvere å måtte følge Rio-OL fra sidelinjen.

Systematisk doping

En rapport WADA offentliggjorde for en måned siden avslørte systematisk doping i russisk friidrett. Jukset hadde røtter helt inn i det russiske statsapparatet, noe som førte til at russerne ble utestengt fra all friidrett med øyeblikkelig virkning. Antidopinglaboratoriet i Moskva ble også stengt, fordi det ikke etterlevde den høye standarden WADA setter til sine laboratorier.

Det førte til at WADA-sjefen David Howman møtte den russiske sportsministeren i Frankfurt for noen få dager siden. Der var det Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) som var i sentrum for samtalene, for RUSADA har sviktet på mange områder. Det er utestengt fra WADA som følge av skadalen.

Stor usikkerhet

Russerne vil gjøre det som står i deres makt for å få tillatelse til å stille friidrettsutøvere i Rio-OL til sommeren, men dette er ikke noe russerne kan bestemme på egen hånd. Landet er avhengig av at det arbeidet som blir gjort, blir godkjent både av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og av WADA. I øyeblikket er det meste usikkert.

Russerne må vise vilje til å rydde opp på en skikkelig måte, og de må garantere at de internasjonale spillereglene blir fulgt, særlig når det gjelder antidopingarbeidet.

Nå mener sportsminister Mutko at russerne er på rett vei.

— Vi vil enda en gang forsøke å få reakkreditert laboratoriet vårt. Det er avhengig av en ny lisens, sier ministeren.

Han legger ikke skjul på at han håper det kan skje så raskt som mulig. Mutko sier også at det jobbes voldsomt med å få russisk friidrett inn i det gode internasjonale selskapet igjen også.

Og mens dette arbeidet pågår er OL bare åtte måneder unna.

(©NTB)