I kveld sparkes en ny bundesligasesong i gang. Vegar Eggen Hedenstad føler seg som en del av den tyske fotballsuksessen.

Med to tyske klubber i sist sesongs Champions League-finale er Bundesligaen på en stor opptur.

Denne sesongen vil minst seks nordmenn være involvert i den tyske toppdivisjonen. En av dem er Freiburg-spiller Vegar Eggen Hedenstad.

Han merker den tyske fotballsuksessen tett på kroppen.

–  Det er jævlig kult. Du tenker ikke så mye på det når du er midt oppe i det. Det tar litt tid før det synker inn at du faktisk spiller i Bundesligaen. Det var først da jeg satt på benken mot slutten av sesongen, at jeg skjønte hvor stor prestasjon det var da jeg spilte fast i en periode. Det var da det sank inn at dette er heftig, sier Hedenstad.

Etter en god start på sommerens oppkjøring fikk han en belastningsskade som har holdt ham ute de siste ukene. Hedenstad tar sikte på å rekke kampen mot Bayern München i slutten av måneden. Freiburg starter sesongen mot Bayer Leverkusen i morgen.

Gjennombrudd

I fjor sommer byttet Hedenstad ut Stabæk og eliteserien med Freiburg og Bundesliga.

I debutsesongen fikk han 16 ligakamper, hvorav ni var fra start.

– Det tok litt tid å bli vant med spillestil og kultur. Da jeg ble kjent med dét og gruppen, fikk jeg spille og gjorde det brukbart. Men etter hvert ble jeg sliten. Kroppen fungerte ikke helt, og jeg spilte et par dårlige kamper. Da ble det benken den siste måneden. Men det var egentlig litt som forventet, for det var en ekstremt lang sesong for min del. Totalt sett er jeg fornøyd. Jeg har fått det gjennombruddet jeg håpet på, konkluderer Hedenstad.

Freiburg-opptur

Hedenstad kom rett fra sesong med Stabæk til innspurten av Freiburgs oppkjøring sist sommer.

– Det er ekstremt mye inntrykk, og også dét koster krefter etter hvert. I starten er alt nytt og spennende, men etter hvert kan det bli litt tungt og slitsomt. Men det var jeg forberedt på, sier Hedenstad.

Trikkene dundrer forbi kafeen vi sitter på.

Ovenfor veien treffes Bislett stadion av sollyset.

Hedenstad fortsetter:

– Treningsmengden er vesentlig tøffere enn i Norge, og alt går på tysk. I starten er du ekstremt nøye med alt du gjør for ikke å gjøre feil. Alt dette koster krefter, og jeg kjente til slutt at jeg hadde brent opp kruttet.

Nå håper han at belastningsskaden slipper taket, slik at han raskt kan komme i gang med den nye sesongen.

– Jeg tror det er ganske åpent om plassene. Det er opp til meg selv, mener Hedenstad.

Freiburg overrasket stort sist sesong med sin femteplass og Europa League-billett. Med seier på sesongens siste dag ville det endog blitt Champions League-kvalik.

– Hele sesongen var egentlig en stor opptur. Det var ingen som forventet at vi skulle gjøre det så bra. Da vi lå på femteplass ved juletider, tenkte folk at det måtte ta slutt, men det gjorde aldri det. Noe av grunnen er at vi aldri ble helt fornøyde, selv da vi vant kamper, sier Hedenstad.

Klare rammer

Mannen bak klubbens opptur er manager Christian Streich. Pilene har bare pekt én vei siden den tidligere ungdomstreneren tok over et lag i nedrykksstrid i 2011. – Han er flink til å snakke med spillerne og er veldig konkret i hva han ønsker av omgivelsene rundt seg. Han er ekstremt tydelig som leder, og som spiller er det deilig å ha klare rammer. Han kan også det med unge spillere og er tøff og rettferdig, beskriver Hedenstad.

Siden sesongslutt er Freiburg blitt ribbet for flere av sine beste spillere. Det er naturlig for en klubb som i stor grad handler om utvikling.

– Det blir en tøff sesong nå. Vi har mange kamper i Europa og har mistet de mest sentrale spillerne. I tillegg vil ingen lag ta lett på oss, sier Hedenstad.

Mindre trykk

Klubbens hjemmearena Mage Solar Stadion har en kapasitet på 24 000 tilskuere. Trykket rundt kan ikke sammenlignes med det klubbene opplever i fotballgale byer som Köln, Hamburg og Dortmund.

– Freiburg er en veldig liten klubb sett med tyske øyne. Det er litt som i Norge, der det ikke er altfor mange aviser som følger klubben og ikke verdens undergang om man gjør det dårlig. Man har ikke kniven på strupen som i de største klubbene.

– Det var noe av grunnen til at jeg valgte Freiburg. Det kan være greit ikke å hoppe rett inn i heksegryten fra starten. Jeg er glad for at jeg slipper det trykket og presset hver uke nå. Men etter hvert som jeg blir god nok for de største klubbene, hadde det vært kult. Det er jo det presset og trykket man lever av, sier Hedenstad.

Han forteller om et unikt samhold i laget, der spillerne finner på ting nesten hver kveld. I den sørtyske byen har han funnet de utfordringene han mente han trengte sommeren 2012. – Jeg merket veldig godt, både i Elverum og Stabæk, at jeg trengte et miljøskifte. Det var ikke bare det at jeg var overmoden på banen, men også sosialt sett trengte jeg nye utfordringer og impulser, sier Hedenstad.

Som 17-åring ble han rammet av en personlig tragedie, da kjæresten døde av kreft. I den perioden ble fotballen et fristed.

På fotballbanen har han foreløpig unngått store nedturer.

– Jeg er forberedt på at det kan skje, men kan ikke gå rundt å tenke på det. Da blir du feig og passiv. Jeg må ha den offensive holdningen, men har det litt i bakhodet, sier elverumsgutten.

Han mener at han det siste året har nærmet seg en etablert plass på A-landslaget. Selv da han ikke spilte i Freiburg-starten, kjente han en voldsom utvikling.

– Da tenkte jeg at så lenge jeg har denne utviklingen, må jeg ikke spille fast. Men jeg har som mål å spille mer i år enn i fjor. Det tror jeg at jeg skal klare, sier Vegar Eggen Hedenstad.