ULLEVAAL STADION: Rosenborg kvitterte ut sesongens andre seier da Vålerenga ble slått 2-0 på Ullevaal. Først banket Yann-Erik de Lanlay inn 1-0 etter et strålende angrep.

Før Mike Jensen fra distansen klinket inn 0-2.

SPIKEREN I KISTA: Mike Jensen satte inn 0-2 på et vakkert langskudd. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Vålerenga hang med hodet, mens RBK-fansen hoppet over gjerdet bak Aslak Falch i VIF-buret og ville feire med Jensen & co.Vålerenga hadde ikke slått Rosenborg i en seriekamp på fem år før møtet lørdag kveld. Det går nok en stund til neste gang.

VIF produserte kampens første sjanse allerede etter ett minutt og 38 sekunders spill da Herman Stengel fikk ballen i beina på fire-fem meter. Men skuddet fra kloss hold ble reddet av Rosenborgs landslagsskeeper André Hansen.

Endelig litt folk på Ullevaal igjen

For første gang i Norge ble et oppgjør i eliteserien ledet av seks dommer. Svein Oddvar Moens EM-team hadde kamplederansvaret på Ullevaal. En arena som endelig var ålreit besøkt. Etter landskampen mot Finland tirsdag, hvor kun 4675 skal ha løst billett (TV 2 har telt tilskuerne og hevder det kun var 3200 innenfor portene), var det i storoppgjøret tilskuere på plass.

Bortefeltet var fullt. Trønderne hadde kommet for å se Kåre Ingebrigtsens mannskap innkassere sesongens andre trepoenger.

Burde scoret

Da passet det bra for de tilreisende at den skadeutsatte kantspilleren Pål Andre Helland var tilbake.

Andres Konradsen var farlig frempå for gjestene etter ti minutters spill, men avslutningen havnet i fanget på VIF-keeper Aslak Falch. Etter godt forarbeid av Jonas Svensson ute på høyresiden.

Vålerenga sto med to tap på to forsøk, uten scorede mål, før fjorårets dobbeltmester kom på besøk. Rosenborg tapte serieåpningen mot Odd, men slo Strømsgodset på Lerkendal i siste kamp før landskamppausen.

Tre poeng var sånn sett mest kritisk for hjemmelaget.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal varslet før kampen at Rosenborg skulle angripes. En mer direkte stil. Og trønderne kom ikke til Oslo for å legge seg bakpå. Noe som ga en fartsfylt åpning på oppgjøret.

15 minutter var spilt da Christian Gytkjær ble spilt gjennom. Han la perfekt inn til Yann-Erik de Lanlay. Men avslutningen med venstrebeinet var ikke spesielt god, og VIF-keeper Falch fikk avverget.

Målløst til pause

Først etter 20 minutter fikk Pål André Helland presentert seg etter et mislykket dribleraid litt tidligere. På 16-meteren tverrvendte han, og dro til med venstrefoten. Men skuddet gikk over.

Tempoet i kampen roet seg utover i omgangen. Men et par skumle balltap hos hjemmelaget ga Rosenborg et par farligheter. Uten at det skapte all verdens farligheter bak hos Rekdals utvalgte.

Rosenborg hadde et grep om oppgjøret, men 1. omgang ebbet ut med 0-0. Rosenborg nærmest scoring selv om også hjemmelaget hadde sine farligheter.

Dansken i bakken

Vålerenga forsøkte å legge press på gjestene i innledningen på 2. omgang. Begge lag hadde flere spillere i oppvarming. Moa ble første joker.

Rekdal og Vålerenga venter fortsatt på at den hjemvendte sønn skal begynne leveransene. Men da trenger spissen å være i form. Det er fortsatt et stykke igjen.

Rosenborg-fansen ropte bak målet til Aslak Falch da VIF-keeperen bokset et innlegg og samtidig ga Christian Gytkjær en lusing. Dansken tok telling, men kom seg på beina.

Timen var passert da vi fikk se glimt av Pål André Hellands kvaliteter. Han danset seg forbi Jesper Arvidsson og dro til mot langhjørnet. Men nok en gang sto Aslak Falch i veien. En god reaksjonsredning fra rogalendingen.

Rosenborg fortsatte å presse på for scoring utover i omgangen. Gytkjær ble byttet ut til fordel for Matthias Vilhjalmsson.

Og så. Etter 83 minutter satt den.

Yann-Erik de Lanlay møtte et perfekt Jonas Svensson-innlegg og banket inn 0-1. Et strålende angrep.

Selv om Vålerenga hadde vært med på notene i 2. omgang, var det slutt. For like etter klinket Mike Jensen inn 0-2. Et lekkert langskudd som bare smalt inn nede i hjørnet.