ZAGREB: – Det vil alltid være sånn at man kan spille seg INN og ut, presiserer Drillos assistenttrener og ekslandslagskeeper Ola By Rise.

Jon Knudsen har ikke spilt seg ut. Tvert imot har Stabæk-keeperen styrket posisjonen som førstevalg i EM-kvalifiseringen etter den solide kampen og matchvinner-énhåndsredningen på Kypros.

Men når Rune Almenning Jarstein får sjansen mot Kroatia i kveld, spiller han også for fremtiden.

Se kampen LIVE på web-tv HER:

– Selv om de også sikkert bytter litt på laget, kommer de med mange gode spillere. Jeg får nok å gjøre, men det er greit. Formen er god, sier Jarstein til Aftenposten.

Rekkevidde – og temperament

26-åringen fra Skien har i mange år pekt seg ut som landets største keepertalent.

Han er keepertypen:

190 cm høy, lange armer, stor rekkevidde, tøff.

Problemet hans har vært temperamentet. Litt for ofte har det «klikket» for Odd-, Rosenborg- og Viking-keeperen, som så sent som i mai i år pådro seg et idiotisk gult kort og skaffet Rosenborg straffesparket som ga 2–1 på overtid, da han dyttet Trond Olsen som han mente han prøvd å filme seg til straffespark.

Det har skjedd litt for mange ganger, og er det største ankepunktet mot den talentfulle keeperen.

– Jeg jobber jo med temperamentet, men med hvem og hvordan, vil jeg holde for meg selv. Litt privatliv må jeg ha, sier Jarstein.

– Må bevare energien

Dessuten er han ikke den første, gode keeperen med et høyt tenningsnivå og uberegnelig oppførsel.

– Det har vært stilt spørsmål rundt personligheten hans, erkjenner landslagets keepertrener og VM-keeperen fra 1998, Frode Grodås.

– Og Rune må prøve å få kontroll på den energien. Men samtidig må han beholde og bevare all den energien han har. Det er noe av det som gjør ham så god, og det er en voldsom kraft i de følelsene, understreker Grodås.

Fikk skylden. Jarstein mistet førstekeeperplassen da Åge Hareide ga ham skylden for 2-2-målet mot Island på Ullevaal i september 2008, Eidur Gudjohnsens superfrispark. Fordi det kom i «keeperhjørnet».

Selv om vi neppe hadde hørt så mye om keeperens feil hvis det var en norsk spiller som hadde fyrt av DET skuddet .....

– Et fantastisk skudd, og ikke noe tabbemål. Men et mål man som keeper kan gjøre noe med, innrømmer Jarstein.

Han fikk tillit igjen i Drillos første kamp, og var solid i 1-0-seieren over Tyskland.

Kan du spille deg INN igjen?

– Jeg tenker ikke så mye på det nå, bare på å gjøre en god kamp. Det er veldig lenge siden jeg har spilt på landslaget.

– Men jeg jobber veldig hardt for å få førstekeeperplassen, forsikrer 26-åringen.

Lengst og yngst

Sammenlignet med konkurrentene – Knudsen, Espen Bugge Pettersen, Håkon Opdal, Kenneth Høie – er Rune Jarstein både lengst og ikke minst yngst.

– Høyden og rekkevidden gir Rune en voldsom størrelse, samtidig som han har ekstremt god rekkevidde på skudd, er veldig offensiv og god i feltet og har to gode bein. Det er tøff konkurranse, men akkurat nå er han den som peker seg mest ut, samtykker Frode Grodås.

– Ingen har klippekort her, men Rune kan stå i 10 år til, sier Ola By Rise.

Og når Jon Knudsen er 35 og sier at EM i 2012 kan være en naturlig avslutning på karrieren, ligger telemarkingen veldig godt an.

Bare han kan styre seg selv.