PRAHA: Norge møter et lag som har sine beste spillere i historiebøkene, som mistet treneren etter EM og som ikke har scoret ett eneste mål i VM-kvaliken til nå. Der ligger Norges sjanse fredag.

— Dagens generasjon landslagsspillere er ikke på samme nivå som Pavel Nedved og Karel Poborsky var. Den generasjonen var god, men man har ikke klart å ta vare på den arven og fått frem nye toppspillere på det nivået de hadde, sier journalist i Denik Sport i Tsjekkia, Jan Maly, til Aftenposten.

EM i 2020 er målet

Se på bildet av det tsjekkiske laget som tapte 3–0 for Tyskland i VM-kvalifiseringen tidligere i høst. Hvor mange navn kjenner du? Kanskje ikke så mange. Og det er du neppe alene om. For etter å ha levert toppspillere til de store klubbene i Europa i en årrekke, er det en ny fotballhverdag også i Tsjekkia.

Tsjekkias landslagssjef Karol Jarolim. Foto: NTB Scanpix

Det er EM i 2020 som er det store målet for den nye treneren Karel Jarolim. 60-åringen overtok en måned før første VM-kvalikkamp i høst, og har hatt lite tid på seg til å forme et nytt lag. Fem spillere i tillegg til landslagssjefen takket for seg etter sommerens EM-sluttspill. Petr Cech, Jaroslav Plasil, David Limberský, Roman Hubnik, David Lafata er borte.Nå tenkes det yngre og langsiktig. Og veien til EM kan bli lang.

— Det er en god 1992-årgang som kom gjennom systemet til Sparta Praha. Med spillere som Ladislav Krejcí, Pavel Kaderábek og Jirí Skalák. I tillegg har vi Vladimír Darida som spiller i Hertha Berlin. Det er lagets største stjerne nå, men han er skadet. I tillegg er det en god U21-årgang på gang. De skal spille EM i Polen neste sommer. Men det kan ta litt tid før alle de slår ut i full blomst. Ingen i Tsjekkia har gitt opp VM-kvaliken, men det er heller ingen krise om VM i Russland går uten Tsjekkia, sier Jan Maly.

Glemte fremtiden

Han forklarer at Tsjekkia sliter med litt av det samme som norsk fotball har hatt som tema i noen år: Spillerutvikling. Han mener Tsjekkia ikke var våkne da deres stjernespillere begynte å dra på årene. Man klarte ikke å føre arven videre.

I tillegg har unge spillere slitt med å få spilletid i den hjemlige ligaen. Alternativene har vært utlån til klubber på lavere nivå, eller spill for klubbenes U-lag.

— Man har hatt feil fokus. Dette har vært tema en stund. Påfyllet av toppspillere til toppklubber i Europa er ikke der. Nå anses det som å ha lykkes som fotballspiller om man havner i midt-på-treet-klubber i Europa. Men klubbene har innsett at noe må gjøres. Man har reist ut og lært av Tyskland, Nederland, Belgia og England. Det utdannes trenere til yngre lag, som er bra, men det tar nok noen år før vi får se resultatet av det arbeidet også på landslaget, sier Maly.

Tsjekkia var faktisk det tredje laget som ble klare for sommerens EM i Frankrike. Kun Frankrike som arrangørland, og England, var EM-klare før fredagens motstander på Eden Stadium i Praha. Faktisk har laget deltatt i de seks strake EM. For 20 år siden ble de nummer to.

Som Tsjekkia har laget kun deltatt i ett VM-sluttspill, VM i 2006. ## Mangler målscorer

Den nye treneren Karel Jarolim ønsker at Tsjekkia skal spille en rask og offensiv fotball, med kontringer i fokus. Den tidligere Rosenborg-spilleren Borek Dockal (28) er en viktig mann, det samme er Ladislav Krejcí fra Bologna. Pavel Kaderábek fra Hoffenheim det samme. Kaptein Tomas Rosicky er skadet, og ute på ubestemt tid. Arsenal-keeper Petr Cech er erstattet av Basel-målvakt Tomás Vaclík som førstekeeper på landslaget.

Tidligere landslagsstjerne: Pavel Nedved. Foto: Ap

Tsjekkias utfordring er i andre enden av banen:— Vi mangler en som kan score målene, sier Jan Maly.

Før møtet med Norge fredag kveld står Tsjekkia med to poeng. Kampene mot Nord-Irland og Aserbajdsjan har begge endt 0–0. Tyskland ble for sterke og vant 3–0.

Har planen klar

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo og hans hoff vet hva som venter dem. Og hvordan Tsjekkia skal slås.

— Vi møter et velspillende lag som har fått dårlig betalt i sine to hjemmekamper med tanke på sjanser de har skapt. I likhet med oss er Tsjekkia inne i en ung fase. Det har vært en del utskiftninger etter EM og de bygger opp et nytt lag.

— Vi må spille på våre styrker, prøve å straffe dem der de er sårbare. Men fremfor alt er dette en utfordrende kamp mot en god motstander. De må vinne. Det blir viktig for oss å få løp inn bak dem. Det jobber vi med på trening. Og så blir det selvsagt viktig med balanse i laget. Slik vi hadde da vi holdt nullen i seks kamper i forrige kvalik. Vi har sluppet inn for mange mål en periode nå, sier Høgmo.

Han mener Norge har en alle tiders mulighet til å ta en viktig borteseier og med det feste et lite grep om 2.-plassen i gruppen bak Tyskland.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det blir kåringer fra fotballsesongen, Martin Ødegaard-diskusjon og en Tottenham-supporters bekjennelser: