SFT lanserte torsdag en eget nettside, eller nettbutikk, hvor hvem som helst kan kompensere for sine klimagassutslipp ved å kjøpe klimakvoter.

På nettsiden http://www.sft.no/co2 kan man også regne ut hvor store klimagassutslipp man bidrar med i det daglige, ikke minst ved flyreiser, bilkjøring og energiforbruk.

— Klimaendringene er den alvorligste trusselen menneskeheten står overfor. Det viktigste er selvsagt å redusere de faktiske utslippene. Nettstedet er et tilbud til privatpersoner og bedrifter som ønsker å kompensere for utslipp de ikke klarer å unngå, sier SFT-direktør Ellen Hambro.

— Feil ressursbrukMen Hambro møter liten forståelse i miljøbevegelsen. Arild Hermstad i Framtiden i våre hender mener SFT heller burde brukt tid og ressurser på å følge opp sine ansvarsområder tilstrekkelig.

— De bør heller konsentrere seg om å kontrollere innholdet av miljøgifter i varer som importeres til Norge, sier Hermstad til VG.

— Klimakvotesalget er bare en liten del av vår virksomhet og vil ikke gå ut over andre og viktigere oppgaver, svarer Hambro.

Men heller ikke Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet liker tanken på at SFT nå selger klimakvoter.

— SFT skal være en overvåkingsmyndighet og skal ikke være et salgsorgan. Enda verre er det at de vil gjøre forurensning til butikk. Ordningen er umoralsk og tar bort fokuset fra det ansvaret hver og en har for å slippe ut mindre klimagasser, sier Oddekalv til avisen.

SammenblandingProfessor i offentlig rett, Hans Petter Graver, synes det er en uheldig sammenblanding av roller når staten skal selge klimakvoter.

— SFT burde nøye seg med å overvåke de private aktørene og lage tydeligere klimakvoteregler. Dette ville gjort det enklere for forbrukerne, sier Graver til VG.

Klimakvotetjenesten er utviklet av SFT på oppdrag fra Miljøverndepartementet. Klimakvotene som SFT selger er FN-godkjente og blir tatt ut av det offisielle kvotemarkedet. Det innebærer at muligheten for at andre kan ha dette utslippet blir tilsvarende redusert. (©NTB)