Politiet bekrefter at fire personer er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen. Den siste mannen ble pågrepet klokken 19.50 torsdag.

Alle skal opprinnelig være fra Lyngdal, men en av dem bor nå i Kristiansand.

Etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl og politiadvokat Herdis Traa holdt pressekonferansen på politihuset i Stavanger torsdag kveld, etter at den 15 år gamle drapsgåten på Tina Jørgensen sprakk torsdag.

Politiet utelukker ikke flere pågripelser, men det er ikke noe som tyder på at det vil skje umiddelbart. Det opplyses at tre av de siktede er født i 1979, mens den siste er født i 1976. Sistnevnte har fått oppnevnt Olav Sylte som forsvarer. Like før 21.30 torsdag kveld, er han knapp, men bekrefter at klienten skal i avhør:

— Jeg skal delta i avhør nå, og må legge på, sier han til Fædrelandsvennen.

Trond Wåland er forsvarer for en av mennene født i 1979. Han fikk et kort møte med sin klient, etter at han meldte seg på politistasjonen i Kristiansand. Han ønsker ikke å si noe om hva klienten utrykte da.

— Vi ble enige om å snakke senere på kvelden, og snakke om han ønsker å la seg avhøre i kveld, sier Wåland til Fædrelandsvennen, mens han er på vei til Stavanger.

- Ga opplysninger om de andre i avhør

Politiet understreker at det er tidlig i etterforskningen nå. Kun den ene av de fire er avhørt, men politiet vil ikke si noe om hva vedkommende har forklart.

Fædrelandsvennen får opplyst at 36-åringen som ble pågrepet først, onsdag, skal ha gitt opplysninger om de tre øvrige i avhør og dermed trukket dem inn i saken. Alle skal ha blitt kjent med Tina Jørgensen da hun var på ferie i Lyngdal.

– Vi har siktet dem, og vi mener vi har skjellig grunn til mistanke. Noe mer kan vi ikke si, sier politiadvokat Herdis Traa på pressekonferansen.

En bekjent av 36-åringen som først ble pågrepet, beskriver ham som en «ensom ulv».

— Han var den typen som ikke har så stort nettverk, sier vennen til Fædrelandsvennen.

Politiet vil si lite om saken og etterforskningen, men bekrefter at noen av de pågrepne kjente Tina Jørgensen.

Ingen av de tre siste er avhørt ennå, og er i transport til Stavanger. Tanken er at de innenfor rimelighetens grenser skal forsøkes å avhøres før natten.

Politiet fikk en rekke spørsmål fra journalistene under pressekonferansen, men ville ikke være mer konkret på hendelsesforløp.

Om relasjonen de fire imellom ble det sagt at de fire kjenner hverandre fra Lyngdals-området, og at drapsofferet hadde kjennskap til disse.

Politiet ønsket ikke å gå inn på hvilke bevis de sitter på, men bekreftet at det var foretatt ransaking.

Meldte seg i Kristiansand

Den første pågripelsen i saken skjedde i Lyngdal onsdag 0930. Den andre pågripelsen skjedde i Kristiansand torsdag ettermiddag.

— Mannen ble oppfordret til å melde seg for politiet i Kristiansand, noe han også gjorde, sier Herdis Traa, politiadvokat ved Felles etterforskningsenhet i Rogaland politidistrikt i en pressemelding.

Mannen ble pågrepet klokken 16.15 torsdag ettermiddag. Han er siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.

Mannen, som har bostedsadresse i Kristiansand, skal ha en forbindelse til lyngdølen som onsdag ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen.

Dette var person nummer to som ble pågrepet i saken.

Klokka 11 torsdag holdt politiet en pressekonferanse i forbindelse med pågripelsen av en 36 år gammel lyngdøl som er siktet for drapet av Tina Jørgensen i 2000. Drøye fem timer senere meldte en annen 36-åringen seg for politiet i Kristiansand. Også han er siktet for drapet. Foto: Scanpix

Tre personer siktet for drap torsdagDe siste to pågripelsene skjedde torsdag ettermiddag/kveld. Disse pågripelsene skal ha skjedd i Lyngdal.

20 år gamle Tina Jørgensen forsvant sporløst på vei hjem fra byen i Stavanger natt til søndag 24. september i 2000. 26. oktober samme år ble hun funnet ved en tilfeldighet i en kum ved Bore kirke, som ligger tre mil unna Stavanger sentrum.

Under begravelsen til Tina i Hinna kirke i 2002 ble Lyngdal nevnt i talen til hennes tidligere kjæreste.

"Minnene kan i alle fall ingen ta fra meg: ILyngdalhvor vi var på hytta og du nikoste deg. Alle båtturene, kveldene med peiskos og kortspill. Hvor herlig vi hadde det i sammen,Tina!", hadde kjæresten skrevet i talen som ble lest av kateket Kirsti Melangen og gjengitt av VG.

Den tidligere kjæresten var siktet for drapet fram til 2002. I 2005 fikk han 188.500 kroner i oppreisning og erstatning etter å ha vært siktet og sittet i varetekt.

Snur alle steiner

I 2013 opplyste politiet i Rogaland at de på nytt skulle etterforske drapet for å være sikre på at alle steiner skulle være snudd i saken.

Advokat Kjersti Jæger representerer Tina Jørgensens mor.

– Det er for tidlig å si hva dette fører til, men det vekker selvsagt et sterkt håp om oppklaring og svar på alle de ubesvarte spørsmålene om hva som egentlig skjedde med Tina. Det har vi håpet på i 15 år nå, sa Jæger til NTB etter at den første pågripelsen ble kjent.