Søndag 10. august i fjor hadde 81-åringen spist middag på Songdalstunet sykehjem. Da han krysset fylkesveien med rullator, ble han truffet av en varebil som kom kjørende nordover. Kroppen hans knuste frontruta. Deretter mener politiet at han ble kastet 30 meter gjennom lufta og landet på asfalten.

Mannen ble raskt tatt til sykehus. Han døde på operasjonsbordet samme ettermiddag.

— Smalt plutselig

20-åringen som kjørte varebilen er tiltalt for uaktsomt bildrap.

- Plutselig smalt det, sa han om sammenstøtet da saken mot ham startet i Kristiansand tingrett torsdag.

Han nekter straffskyld, men påtalemyndigheten mener de kan bevise at 81-åringen ble påkjørt i gangfeltet.

Ambulansen på stedet der 81-åringen landet etter å ha blitt påkjørt. Avstanden til gangfeltet er 30 meter. Foto: Torbjørn Witzøe

— Tiltalte har ikke opptrådt som en vil kunne forvente i denne situasjonen. Han kan bebreides for ikke å ha kjørt mer forsiktig, sa aktor Tove Haugland i retten.I to avhør har 20-åringen erkjent straffskyld. Han hevder han da ikke forsto hva han skrev under på.

Da han ble utspurt av aktor i retten torsdag, medga han likevel at 81-åringen kunne ha gått i gangfeltet.

- Jeg holder alle alternativene åpne, sa han.

Strid om spor

Aktor støtter seg i stor grad til avtrykk etter sko eller rullator på en stripe i gangfeltet. Krimteknikerne mener dette sannsynligvis stammer fra 81-åringen.

— Det er ikke tilstrekkelig sikkert at treffpunktet var i gangfeltet, sa forsvarer Svein Kjetil Stallemo i sitt innledningsforedrag.

Han trakk fram en tidligere kjennelse fra tingretten. Da beslaget av sjåførens førerkort ble behandlet var dommeren enig i at sporet kan være avsatt av noe annet.

Likevel mente dommeren at det var mest sannsynlig at 81-åringen krysset veien i gangfeltet. Dommeren viste blant annet til tiltaltes politiforklaring om at han så det sto en gammel mann ved gangfeltet. Han oppfattet først at mannen skulle over.

Bilen til tiltalte fikk store skader i sammenstøtet med mannen. Foto: Torbjørn Witzøe

Skadene på bilen og på fornærmede tilsier høy fart ved kollisjonen, og Statens vegvesen har beregnet denne til minst 62 km/t ved sammenstøtet.Bilen stoppet 22,6 meter fra gangfeltet, som krimteknikeren mener tilsvarer bremselengde og reaksjonstid.

Et vitne har dessuten forklart at 81-åringen var dårlig til beins, gikk langsomt og alltid krysset veien i gangfeltet.

Alt dette mente dommeren gjør det mindre sannsynlig at han kan ha beveget seg bort derfra og gått ut i veien lenger nord i den tiden som gikk fra sjåføren så ham til sammenstøtet skjedde.

— Oppfattet det feil

Det er imidlertid nye dommere som skal vurdere de endelige bevisene i rettssaken mot 20-åringen.

I retten torsdag medga sjåføren at han hadde sett 81-åringen gå i gangstien langs veien nordover. Han var nå usikker på hvor han så mannen stoppe, men vurderte det uansett slik at mannen ikke skulle krysse veien.

- Jeg så han og bremset ned, men kjørte videre. Jeg oppfattet det feil, for han gikk tydeligvis over veien, sa sjåføren i retten.

— Kunne denne ulykken vært unngått? spurte aktor Tove Haugland.

— Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det, sa sjåføren.