Den 33 år gamle kvinnen fra Texas, USA er erklært hjernedød etter en blodpropp, men holdes i live.

Saken er et usedvanlig sammenstøt mellom lovgivning, legevitenskap, abort og etikk, skriverNew York Times.

Det er imot Marlise Munoz' ønske å bli holdt kunstig i live. Så da hennes mann og foreldre samlet seg på sykehuset nylig, var det for å ta avskjed. Det de ikke var forberedt på, var beskjeden fra legene: Respiratoren skulle ikke skrus av, Marlise Moniz fikk ikke lov til å dø.

Hun er gravid i ca. fjerde måned.

Texas er bare én av flere stater i USA som i større eller mindre grad har innført regler som forbyr leger å skru av respiratorer hos gravide kvinner. Texas er en av de mest restriktive statene.

Død eller ikke død

Ved hjernedød opphører alle hjernens funksjoner, og livet er reellt sett over, men hjertet kan fortsette å slå, gitt at man er koblet til en respirator. Derfor vil et ufødt barn kunne fortsette å vokse og leve.

Flere eksperter hevder legene i Texas overtolker reglene, spørsmålet er nemlig om forbudet mot å koble fra respirator gjelder for gravide kvinner som allerede er hjernedøde.

Er kvinnen juridisk død når hun er hjernedød, selvom andre kroppsfuksjoner er intakt? Det er stridens kjerne i saken.

— Hvis hun har status som død, kan jeg ikke se hvordan hun kan være en pasient. Jeg ser heller ikke hvordan det kan snakkes om ulike behandlingsformer for henne da, sier Thomas W. Mayo, ekspert på helselovgivning og bio-etikk ved Southern Methodist University i Dallas.

- Alt hun er nå, er en vert for et foster

Munoz' foreldre forsøker nå å få presisert lovgivingen, slik at andre kvinner, døtre og ektefeller ikke skal havne i en lignende situasjon senere.

— Alt hun er nå, er en vert for et foster, sier Monoz' far, Ernest Machado til New York Times.

— Dette handler ikke om et valg for eller mot livet. Det handler om vår datters ønske og at det ikke tas hensyn til i staten Texas, sier moren Lynne Machado.

Kollapset på kjøkkengulvet

Familien rundt Marlise Munoz føler de nå lever i et vakuum. Slektninger tar seg av parets 15 måneder gamle sønn, Mateo. Ektemannen Erick Munoz (26) har vendt tilbake til jobben som brannmann, men sitter jevnlig ved sin kones side på sykehuset.

Terminen hennes er satt til midten av mai, men sykehusets plan for forløsning er foreløpig ukjent.

Det er nå omkring halvannen måned siden Marlise Munoz ble rammet av blodproppen som fikk henne til å kollapse på kjøkkengulvet hjemme. Der ble hun, ifølge legene, liggende i over en time før hun ble funnet og brakt til sykehus. I løpet av den tiden har hun hatt pustestopp, familien frykter derfor at det ufødte barnet kan ha tatt alvorlig skade.

Ifølge avisen kan sykehuset velge å foreta et keisersnitt omkring uke 22-24 ut i graviditeten, det er denne måneden. Uvissheten er ødeleggende forteller faren.