— Nei, så lenge det er kunder skal vi holde ut, sier eier av butikken, Ivar Kristiansen. Siden han også driver gatekjøkken i samme lokale, får han det til å gå rundt i en av landets siste videobutikker.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Før helga la Oslos siste rene dvd-butikk ned, Video Nova på Majorstua. På Sørlandet er det kun mandalsbutikken samt Videokjelleren i Grimstad som er igjen om å selge og leie ut filmer.

For to år siden stengte Videoteket i Kristiansand som var byens siste videosjappe.

Stupet i omsetningen hos Mix Viking i Mandal av dvd-utleie og -salg er virkelig dramatisk på få år. Mens butikken omsatte for 3,5 millioner kroner i leie og salg i 2007, er det nå nede i 250.000 kroner!

Da Netflix kom for fullt for et par år siden, var det som å trekke ut proppen

På det meste hadde Kristiansen over 10.000 titler i sine hyller. Nå er tallet rundt 1000. — Da Netflix kom for fullt for et par år siden, var det som å trekke ut proppen i badekaret. Folk som ville leie forsvant over natten, forteller Kristiansen.

Stup av butikker

Det finnes ingen offisiell oversikt over antall videobutikker i Norge de siste årene. Men i 1991 var det 3400 steder som hadde konsesjon for videoutleie, ifølge Videogramregisteret, skriver Klassekampen.

Om lag 2000 av disse var rene videobutikker, som er butikker hvor hovedvirksomheten er salg og utleie av film.

— I dag er det kanskje fire eller fem igjen som er rene butikker, sier sekretær i Norske Videohandleres Forbund, Kjell Fosseng.

Tragisk

I tillegg er det rundt 40 som driver med utleie og salg av video samtidig som de også har annen salg i lokalet, slik som butikken i Mandal som har gatekjøkken.

— Det er jo helt tragisk at det nesten daglig stenger butikker. Netflix kan ikke på noen måte erstatte mangfoldet videobutikkene har stått for. Dessuten er det svært mange filmer som kun finnes på dvd, og ikke digitalt, sier Fosseng.

Revolusjon

Ivar Kristiansen overtok Mix Viking i 1991. Det var glanstiden for filmutleie.

— Den gang hadde vi jo vhs-kassettene og movieboksene (små avspillere) som folk leide. Dvd-ene var en stor revolusjon da de kom, når det gjelder kvalitet og størrelse, forteller han.

Nå er han i ferd med å selge ut alle dvd-ene som er ment for salg. - Det er ikke lenger marked for salg, jeg får inn for mye i forhold til det som går ut. Derfor blir det kun leie heretter, sier han.

Fleste voksne som leier

Han forteller at det er flest voksne personer som kommer og leier film. - Markedet for utleie av barnefilm er helt borte med alle barnekanalene som nå finnes, sier Kristiansen.

Det er de nye filmene det fortsatt er interesse for

Fædrelandsvennen står og venter en stund for å se om det er en leiekunde vi kan snakke med, men det kommer ingen.

— Da bør du helst være her på onsdagene, det er da nyhetene kommer inn. Og det er de nye filmene det fortsatt er interesse for, sier han.

Bekymret for norsk film

Marius Øfsti, filmviter og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, er bekymret for at spesielt norsk film blir mye mindre tilgjengelig etter hvert som dvd-butikkene blir borte.

Videobutikkene var 1980- og 90-tallets kanskje aller viktigste kulturinstitusjon

— Videobutikkene var 1980- og 90-tallets kanskje aller viktigste kulturinstitusjon. Nå som de fleste foretrekker streaming-tjenestene, blir det nå opp til bibliotekene å ha norsk film tilgjengelig, sier han.

Han sier at mens videobutikkene var et sted å finne og oppdage film på, gir de digitale tjenesten ofte kun det de tror publikum liker og bare det.

Øfsti sier at videobutikkene var veldig viktige fordi de sto for en utrolig bredde av filmer.

- De største videobutikkene hadde et utvalg av filmer ingen streaming-tjenester kan måle seg med i dag, sier han.