— Det er fryktelig mange døde. Det er en tragedie for dem som ble rammet, og naturlig nok også en enorm belastning for mannskapet å havne opp i dette, sier konsernsjef Geir Sekkesæter i Arendal- og Kristiansand-baserte OSM.

Det er menneskelige tragedier som vi blir en del av

Sent lørdag kveld fikk kapteinen ombord i King Jacob forespørsel fra den italienske kystvakten om å trekke inn i libysk farvann sør for den italienske øya Lampedusa. Inne i området oppdager de en overfylt fiskebåt tett på deres egen skuteside. Den hadde over 800 flyktninger ombord.

Redning i mørket

Mange av flyktningene trakk over til en side av båten for å gjøre seg til kjenne. Dermed kantret fiskebåten.

— Kapteinen og hans mannskap startet umiddelbart redningsaksjon i mørket med å legge ut landgangsbro og sjøsette redningsbåter, redningsnett og livbøyer, opplyser Sekkesæter. De fant 28 overlevende og 24 døde i sjøen. Men ingen rester etter fiskebåten.

Det portugisiskregistrerte skipet blir operert av OSM Ship Management. OSM er grunnlagt i Arendal, har hovedkontor på Kypros, men drives fortsatt i stor grad fra Arendal og Kristiansand.

Tragedie

28 mennesker ble reddet i den nattlige redningsoperasjonen. Over 800 skal ha druknet. 300 av dem var innelåst under dekk. Italienske skip, marinen fra Malta og andre handelsskip var også med på redningsaksjonen mellom Libya og Italia.

Tre dager tidligere reddet mannskapet på King Jacob rundt 100 flyktninger utenfor Sicilia.

Geir Sekkesæter i OSM mener Norge og resten av verdenssamfunnet må ta mer ansvar for flyktningene i Middelhavet. Foto: OSM

— I det siste har vi vært involvert i flere episoder. Vi har vært med på flere søk, og reddet personer i tre tilfeller de siste månedene. Det er blitt et større og større problem. Det er menneskelige tragedier som vi blir en del av, sier Sekkesæter, og legger til:

— Våre kommersielle skip er ikke laget for slike redningsoperasjoner.

Han mener Italia har båret mye av byrden til nå.

— Nå bør verdenssamfunnet, inkludert Norge, ta mer ansvar, mener han.

Døde barn

Hittil i år har over 1.750 båtflyktninger mistet livet i forsøket på å nå Europa. Den internasjonale flyktningorganisasjonen IOM frykter tallet kan nå 30.000 før året er omme. Ulykken lørdag kveld er trolig den verste til nå.

Natt til tirsdag meldte nyhetsbyrået AFP at antallet døde skal være på 800.Det er FNs høykommisjonær for flyktninger (UNHCR) som har kommet med disse opplysningene etter å ha snakket med flere overlevende.

— Blant disse var barn på mellom 10 og 12 år, sier UNHCR-talskvinne Carlotta Sami til AFP.

Humanitær katastrofe

Etter forliset lørdag har det skjedd flere lignende ulykker i Middelhavet. Den norske regjeringen har bestemt seg for å sende skip som kan bidra med hjelpearbeid i Middelhavet i august. Sivile handelsskip plukket opp over 40.000 mennesker i 2014 i 882 redningsoperasjoner. Norskeide skip deltok i mellom 30 og 40 redningsaksjoner i 2014 og bidro til å redde 5000 båtflyktninger, ifølge Rederiforbundet.