Synet av Obama og Castro i samme rom ble umiddelbart et symboltungt bilde på deres felles forsøk på å rive ned den politiske, ideologiske og økonomiske muren som har skilt naboene siden 1961. Det var under åpningen av det panamerikanske toppmøtet i Panama by at de gamle fiendenes presidenter tok hverandre i hånden, slik de også gjorde i forbindelse med Nelson Mandelas begravelse i 2013. Et bilde fra konferansesenteret i Panama by viser Castro og Obama som smiler og småprater med Ecuadors president Rafael Correa under åpningen av det panamerikanske toppmøtet fredag kveld lokal tid.

Det er første gang en cubansk og en amerikansk statsleder møtes siden president Dwight D. Eisenhower møtte diktatoren Fulgencio Batista i in 1956. Det var tre år før Raúls bror Fidels revolusjon, og Obama var ikke engang født.

Kilder i Det hvite hus beskriver møtet som en uformell seanse og påpeker at paret ikke hadde noen substansiell samtale. Obama og Castro skal etter planen møtes til formelle samtaler som trolig vil dreie seg om forhandlingene som har som mål å gjenåpne ambassader i hverandres land. (©NTB)