Kerry snakket både med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinerenes president Mahmoud Abbas på telefon lørdag. Den amerikanske utenriksministeren sier landet følger den blodige volden rundt Haram al-Sharif, som jødene kaller Tempelhøyden.

Nylig besøkte israelske parlamentarikere stedet, som er en helligdom for både jøder og muslimer. Det har skapt uro blant palestinerne om kontrollen og adgangen til plassen foran al-Aqsa-moskeen og en frykt for at Israel vil åpne for religiøse jøder. Uroen har ført til en voldsbølge og til at Israel har innført restriksjoner på hvem som får slippe inn på området. Fredag spredte uroen seg til Gazastripen, som hittil har vært rolig.

Flere frykter at situasjonen kan utvikle seg til en ny palestinsk intifada, og både israelske og palestinske styresmakter maner til ro.

Kerry sier det er viktig å unngå hissig retorikk som kan forverre den betente situasjonen og sier USA er klar til å gi sin støtte for å gjenopprette roen.

Flere palestinske knivangrep har skapt frykt blant israelere, og palestinere har holdt voldsomme demonstrasjoner og kastet stein mot israelske styrker, som på sin side har svart med både skarp ammunisjon og gummikuler og med tåregass og sjokkgranater. (©NTB)