Mandag ettermiddag presenterte UDI-direktør Frode Forfang de siste tallene for asylsøkere i Norge. De viser at det kom 8800 asylsøkere til Norge i oktober. Nå sier Forfang at myndighetene vil bygge brakkebyer for asylsøkere i tilknytning til de store byene i Sør-Norge.

Samtidig som Frode Forfang informerte mediene om situasjonen, satt direktør i region sør, Tormod Stavenes og ringte rådmenn i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark og Vestfold. Han skulle informere dem om at UDI er tilbudt asylmottak for enslige mindreårige i deres kommune.

18 kommuner

— Vi har fått inn 18 tilbud gjennom anbudskonkurransen, opplyser Stavenes til Fædrelandsvennen. Anbudskonkurransen på 700 plasser for enslige mindreårige gikk ut mandag klokken 12.00. Stavenes ville ringe samtlige rådmenn før han forteller Fædrelandvennen hvor de kan komme.

— Får dere fylt opp alle de 700-plassene?

— Det ser ikke sånn ut. Jeg har ikke studert alle tilbudene. Men om alle 18 har lagt seg på maksimalen, som er 40 plasser, så får vi 720. Det tror jeg ikke alle har gjort. Noen tilbyr nok også 25 som er det minste, sier Stavenes. Han legger til at det heller ikke er sikkert at alle tilfredsstiller kriteriene og blir godkjent.

Da UDI sist lyste ut 7500 plasser for ordinære mottak fikk de kun drøyt halvparten

Krevende

Ifølge Frode Forfang er de ikke i noen lettere situasjon nå.

— Vi er i en krevende situasjon fordi tallene fortsatt er på vei oppover. Bare i forrige uke kom det 2365 asylsøkere til Norge. Månedstallene for oktober ligger på cirka 8800 asylsøkere. I september kom det til sammenlikning 4900, sa Frode Forfang, UDI-direktør, under mandagens pressekonferanse.

Forfang opplyste også at UDI nå vil opprette brakkebyer som kan ta opptil 3000 asylsøkere i tilknytning til de største byene Sør-Norge. I Nord-Norge sier UDI det vil bli aktuelt å leie inn passasjerskip i tilknytning til større havner.

Dyre plasser

— Veksten vi får i antall asylsøkere og det faktum at vi ser en kraftig økning, gjør at det tar lengre tid å komme bort fra de dyre akuttløsningene, sier Forfang.

Nå er det tak over hodet og mat som er hovedoppgaven

Han sa at akuttløsningene var dyre og ikke ideelle, men det må man leve med en stund fremover.

— Alle som har forventninger til høyt kvalifisert personale og slike ting, må bare ta forventningene ned. Nå er det tak over hodet og mat som er hovedoppgaven, sa Forfang om situasjonen.

Fædrelandsvennen har ikke fått svar på om brakkeløsninger er aktuelle for Kristiansand, Norges femte største by.