Israels president Shimon Peres og alle de andre gjestene fikk servert fire retter da kong Harald inviterte til gallamiddag i forbindelse med Peres' statsbesøk.

Etter aspargesen fulgte kveldens fiskerett: lettrøkt kveite med smørsaus, kapers, løk-krem og eple. Også kveldens kjøttrett hadde et lett og vårlig preg, med ytrefilet av lam som hovedingrediens. Den ble servert med pølser, jordskokkpuré og gulrot, opplyser Slottet.

Måltidet ble avsluttet søtt og friskt med karamell og jordbær.

Og som tradisjonen krever på kongelig gallamiddag, holdt verten tale for gjesten. I grunnlovsjubileumsåret fortalte kongen om det han kalte en av de viktigste endringene i Grunnloven: fjerningen av jødeforbudet i 1851. Kongen snakket også om Peres' lederskap og en politisk karriere som er ett år lengre enn Israels eksistens som stat. Blant annet ble fredsprisen fra 1994 trukket fram. Den delte Peres med daværende statsminister Yitzhak Rabin og palestinernes leder Yassir Arafat. Kong Harald uttrykte også håp om at ånden fra Oslo-prosessen igjen kan lede til «høyst nødvendig fremgang i forhandlingene mellom Israel og palestinerne». (©NTB)