Brorskapsleder Mohamed Badie var blant i alt 683 personer som ble dømt til døden i en sjokkerende rettsbehandling i byen Minya i april. Samtlige hadde påståtte bånd til Mohamed Mursi, den folkevalgte presidenten som ble avsatt i et militærkupp etter store demonstrasjoner mot hans til dels moderate islamistregjering i fjor sommer.

Lørdag stadfestet domstolen 183 av dommene, ifølge advokater og kilder i påtalemyndigheten. Kjennelsen kan fortsatt ankes, ifølge juristene. For fire av de 683 ble dødsdommene redusert til fengsel på livstid. 496 av dem som ble dømt til døden i vår, er ifølge nyhetsbyrået AFP frikjent.

Avgjørelsen kommer etter at domstolen sendte dommene videre til Egypts høyeste religiøse autoritet, muftien.

Dette er det første skrittet mot gjennomføringen av dødsstraffen, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Imidlertid er de fleste av de dødsdømte fortsatt på frifot, opplyser advokater til AFP.

De som ble dømt på ny etter et 15 minutter langt rettsmøte lørdag, er anklaget for medvirkning til drap og drapsforsøk etter at en politistasjon ble stormet og en politimann ble drept i provinsen Minya 14. august i fjor. Samme dag drepte egyptiske sikkerhetsstyrker 700 av Mursis tilhengere i en protestleir i Kairo. (©NTB)