Emma Martinovic (født 1992) var en av de som overlevde massakren på Utøya. Med skuddskade i armen svømte hun desperat fra kulene – og ble plukket opp av en båt. Emma Martinovic kom til Norge som barn, på flukt fra krigen på Balkan. Bosatt i Vennesla har hun engasjert seg i politikken og er leder for Vest-Agder AUF.

Boka hennes er basert på de blogg-innlegg hun skrev i tiden etter dramaet. Allerede to dager etter er hun på nettet og beskriver akkurat hva som hendte med henne og de hun var sammen med i det øyeblikket skudd-dramaet begynte. Gjerningsmannen omtales konsekvent som «jævelen». Språket er ungt og upolert, hun skriver «rett fra levra» som det heter.

Blogg er vel for lengst blitt en egen litterær sjanger, en sjanger som åpenbart taler sterkt til yngre generasjoner. Portal forlag i Kristiansand har funnet det viktig å utgi denne. På den måten når Emma Martinovic ut til en annen leserkrets enn hun når med bloggen.

Det er opprivende lesning. Leseren får nærkontakt med et offer som heldigvis overlevde, men som likevel er såret – mer på sinnet enn på kroppen. Kampen mot sammenbruddet, kampen for å vinne krefter til hverdagslivet igjen, tvilen og usikkerheten – både på seg selv, på samfunnet og på alle de som henvender seg til henne på bloggen, er rystende lesning. Eneste innvending jeg har er at forlaget burde ha kostet på seg en korrekturlesning.?Emil Otto Syvertsen