OSLO: Likevel fant dommeren grunn til å fengsle de to mennene som er pågrepet i saken.

De to mennene på 21 og 22 år som er siktet for overfallet på norsk-somaliske Kadra natt til torsdag i forrige uke, ble onsdag varetektsfengslet i to uker med brev— og besøkskontroll i Oslo tingrett. Dette var to uker mindre enn hva politiet hadde bedt om. De to siktede tok likevel betenkningstid.

De to er siktet for legemsbeskadigelse. I tillegg mener politiadvokat Kåre Solvoll det er gode grunner til å sikte de to mennene for brudd på straffelovens paragraf 135a for offentlig å ha framsatt en krenkende eller hatefull ytring om religion eller livssyn.

Overfallet på Kadra kom bare to dager etter at hun tok til orde for at kvinnesynet i Koranen burde bli endret.

Ikke «offentlig»

– Retten er i tvil om 135a kan komme til anvendelse, slik saken er opplyst for retten. Det vises til at det kan være spørsmål om de påståtte uttalelsene er fremsatt «offentlig» i lovens forstand, skriver tingrettsdommer Kim Heger i kjennelsen.

Dette er ikke politiadvokat Solvoll enig i. Selv om han ikke fikk medhold av tingretten for å bruke den omdiskuterte paragrafen, vil han opprettholde siktelsen mot de to mennene.

– Et overgrep i Oslos gater bør etter mitt syn være offentlig nok. Kadra har vært utsatt for en truende handling av flere personer fordi hun har forsøkt å ytre seg, noe hun helt klart skal ha rett til å gjøre, sier Solvoll.

Kvinner pågrepet

Mandag ettermiddag ble de to mennene gjenkjent av et vitne og pågrepet av politiet. Ifølge Kadra var de to blant overfallsmennene. Natt til onsdag ble også tre kvinner i 20-årene pågrepet av politiet. De satt i avhør på politihuset da fengslingsmøtene for de to mennene pågikk i retten.

Forsvareren til 21-åringen, advokat Abdelilah Saeme, sier at hans klient stiller seg uforstående til det Kadra har forklart.

– Han har store forventninger til at de tre jentene som ble pågrepet natt til onsdag, vil fortelle at han ikke var til stede da overgrepene fant sted, men i stedet bekrefte at han befant seg et annet sted, sier Saeme til NTB.

Heller ikke den andre mannen erkjenner straffskyld, men han erkjenner å ha vært i området hvor overfallet fant sted. Hans advokat Morten Furuholmen sa etter fengslingsmøtet at han mente politiet overreagerte i saken.

– Dette er en markant forskjellsbehandling overfor alle andre som er voldsofre og som aldri ser et slikt politiarbeid settes i sving for å oppklare det som er skjedd med dem, sier Furuholmen.

Kadra i sikkerhet

Fortsatt leter politiet etter minst to menn som skal ha vært med da overfallet skjedde natt til torsdag i forrige uke.

Kadras bistandsadvokat Hanne Guttulsrød Bredal sier til NTB at sikkerheten rundt Kadra er ivaretatt etter overfallet.

Det er svært sjelden at en bistandsadvokat for en som er fornærmet i en straffesak møter allerede under fengslingsmøtene, men Bredal syntes det var helt naturlig å møte under fengslingsmøtene onsdag.

– Vi vil gjerne være til stede helt fra begynnelsen for å være orientert om alt i saken, sier hun.