Onsdag kom Karl Ove Knausgårdsnye bok ut.

Om våren er bok nummer tre i en serie på fire bøker som har navn etter årstidene. De to første bøkene har vært skrevet i en essayistisk form. Overraskende nok viste det seg at bok nummer tre er en roman, skriver Aftenposten.

I 2011, da Knausgård satte punktum for Min kamp -serien, uttalte han at han varferdig som forfatter.

I Norge er Min kamp -bøkene gitt ut i 480.000 eksemplarer. Bøkene er solgt til 30 land, og har fått svært god mottakelse, særlig i USA.Bøkene har flere ganger ligget på bestselgerlisten til New York Times.

Trekkplaster og døråpner

Andrine Pollen er seniorrådgiver i Norla, som arbeider med å fremme norsk litteratur i utlandet. Hun sier Knausgård er et trekkplaster og en døråpner for andre norske forfattere i USA.

I forrige uke deltok Pollen på den norsk-amerikanske litteraturfestivalen i New York, der Knausgård var en av attraksjonene.

– Folk er helt ville etter ham. Jeg tror nesten ikke man ser i Norge hvor stor han er i USA, selv om interessen er størst hos en kulturell elite bosatt i New York, sier Pollen.

Allerede solgt til USA

Under festivalen leste Knausgård tekster fra de nye bøkene sine for fulle saler. Pollen minnes også fjorårets festival, der skuespillerne Corey Stoll (som spiller Peter i House of Cards ) og Holly Hunter (Oscar-vinner for sin rolle i Piano ) leste Knausgård-tekster for 1200 publikummere i en teatersal, før Knausgård til slutt leste selv.

– Der var det mennesker i alle aldre. Han når ut ganske bredt, sier Pollen.

Akkurat nå er det bok nummer 5 i Min kamp -serien som er aktuell i USA. Bøkene som i disse dager kommer ut i Norge, er allerede solgt til USA. Pollen tror også Om høsten, Om vinteren, Om våren og Om sommeren har et stort potensiale der.

– Han har bygget seg opp et så stort navn at de som leser ham, gjerne vil ha mer. Knausgård er en etablert forfatter, og da har mange for vane å lese hele forfatterskapet, sier Pollen.

Knausgård forlegger Ingeri Engelstad i Oktober forlagsa til Aftenposten onsdagat det ikke ser ut til at også siste bok i serien, Om sommeren , blir en roman, selv om hun ikke kan utelukke det. Om sommeren skal komme ut i august.

Førsteopplaget til Om våren er på 10.000 eksemplarer. Den første boken i serien er gitt ut i 12.000 eksemplarer, mens bok nummer to har solgt litt mindre, ifølge forlaget.

Middels norsk mottagelse

Av norske aviser er det foreløpig bareAftenpostenogDagbladet(kun for abonnenter) har anmeldt Om våren . Aftenpostens Ingunn Økland skriver at Knausgård egentlig har skrevet en Min kamp 7. Hun merker seg at forfatteren i den nye boken kommer tilbake til det mest problematiske teamaet fra Min kamp , nemlig ektefellens sykdom.

Økland konkluderer med at Knausgård er tilbake med en sterk roman som befester hans evne til eksistensiell livsskildring.

Dagbladetsanmelder Cathrine Krøger mener Om våren spriker i alle retninger, og gitt boken terningkast 4. Masete Knausgård har som kjent en helt egen evne til å gjøre mye ut av svært lite - med den nærværenhet som etter hvert har blitt hans varemerke. Enhver banalitet løftes, vendes på, billedliggjøres, beåndes , skriver Krøger.