– Vi vurderer alltid om soldatene er skikket til tjeneste i internasjonale operasjoner. Hvis vi finner folk som ikke er skikket til å dra ut, får de ikke reise. Det gjelder enten det er snakk om fysisk form, psykisk helse eller at de har holdninger som ikke er forenlige med oppdraget vi skal løse, sier Lervik til VG.Lervik bekrefter at soldater er blitt nektet å reise til Afghanistan på grunn av dårlige holdninger.

– Ja, det har vi. Vi har løst enkeltpersoner fra kontraktene sine på grunn av holdningene de har vist.

Feltprost i Forsvaret, Alf Petter Hagesæther, sa til VG mandag at han mener det har utviklet seg en bekymringsfull subkultur som bryter med Forsvarets verdigrunnlag i deler av Telemark bataljon.

Også bataljonssjefen sier han er bekymret for holdningene blant enkelte av soldatene i avdelingen sin.

– Hvis vi ikke gjør noe og lar dette skure, kan dette utvikle seg til en situasjon vi ikke ønsker. Holdninger gir seg gjerne uttrykk i handlinger. Og når du vet hva vi gjør i Afghanistan så er det veldig viktig at handlingene ikke blir feil, sier Lervik til VG Nett.

Bataljonsprest Peter Wilhelmsson leder en arbeidsgruppe som allerede før helgen skal presentere et utkast til nytt verdigrunnlag. (©NTB)