GEELONG: Det norske klatretalentet tråkket inn til 30.-plass i landeveisrittet over 159 kilometer i U23-klassen fredag og var svært aktiv i finalen. Men der VM-løypa helst skulle vært hardere for ham selv, gledet Stake Laengen seg stort over utsiktene for Hushovd og Boasson Hagen i søndagens proffritt.

– Dette er ei løype som passer Thor og Edvald perfekt. Jeg gleder meg til å komme tilbake til hotellet og fortelle dem det, sa Vegard Stake Laengen til NTB.

Sportssjef Steffen Kjærgaard (37) sa seg helt enig i påstanden.

–100 prosent enig. U23-rittet gir ofte indikasjon på hvordan proffenes ritt vil utvikle seg. Kommer det inn en 30-mannsgruppe som skal spurte om seieren søndag og både Thor og Edvald er med der, kan det bli artig. Jeg tør påstå at vi har to av de fem skarpeste spurterne i en slik tenkt gruppe, sa Kjærgaard til NTB.

På forhånd ble det fryktet at VM-løypen i Geelong utenfor Melbourne i Australia kunne bli i tøffeste laget for de norske proffene. Etter U23-fellesstarten tyder mye på at proffrittet kan bli svært spennende sett med norske øyne.

– Krampetrekning

Joker Bianchi-lagkameratene Vegard Stake Laengen og Vegard Robinson Bugge (20) satt med i 45-mannsgruppen som holdt seg samlet ut på siste runde. Mens klatreren Stake Laengen forsøkte å gå i brudd da en mil gjensto av rittet, skulle Robinson Bugge spares til spurten.

– Jeg var ikke helt på topp i ei løype som krever eksplosivitet, og jeg slet da de beste støtet som verst. Egentlig var bruddforsøkene siste krampetrekninger fra min side, for massespurt er ikke min greie, sa Vegard Stake Laengen.

– Mange var spreke mot slutten, og bakkene var såpass korte at man rakk å hente seg inn mellom hver gang. Langt flere ryttere satt med til slutt enn jeg hadde trodd på forhånd.

«Mistet» kjedet

Samtidig som lagkameraten herjet i front, satt Vegard Robinson Bugge pakket godt inn i feltet og på «sparebluss». Motbakkespurten i VM-løypa ville passet 20-åringen svært godt.

– Men på vei inn i den lange bakken hoppet kjedet av da jeg skulle gire ned til den lille skiven foran. Hvorfor vet jeg ikke ettersom det var gått bra alle de andre gangene jeg hadde giret tidligere i rittet. Men jeg måtte av sykkelen og mistet kontakten, fortalte Robinson Bugge til NTB.

Hortensmannen var svært skuffet etter 55.-plassen i det som kunne blitt hans livs løp.

– Jeg har hevdet meg i slike spurter før. Ikke at jeg ville blitt verdensmester, men jeg hadde bein gode nok til å kjempe helt i toppen i den spurten. Det er ganske surt å tenke på, sa Vegard Robinson Bugge.

Australske Michael Matthews ble verdensmester på hjemmebane etter å ha utklasset rivalene i spurten. Sølvet gikk til tyske John Degenkolb og bronsen til amerikanske Taylor Phinney, som ble tempoverdensmester tidligere i uken. (©NTB)