KRISTIANSAND: — Det var litt spesielt å bli plukket ut som finalist, men det var det som var målet mitt, sier Yngvar Martin Halvorsen fra Nodeland utenfor Kristiansand til fvn.no.

Han skal torsdag kveld danse sammen med sin danske partner Stinna Rosemary Shaktiva i den første direktesendingen av «So You Think You Can Dance Scandinavia». Dette har de forberedt seg godt til.

— Vi har trent hver eneste dag, og det har vært skikkelig røft. I tillegg til at du blir sliten i kroppen, har du et mentalt press på deg. Jeg var stresset og hadde mageknip, men etter vi hadde en gjennomgang i går ble alt bedre. Nå er jeg rolig, sier Yngvar.

Fornøyd med partneren

Han er breakdanser, og partneren hans har mest erfaring innen jazzdans og moderne dans. Torsdag skal de danse en street/hip-hop-koreografi.

— Med en gang vi trakk det, ble jeg litt misfornøyd, men da koreografen viste oss hele dansen syntes jeg den passet helt perfekt. Det er noe annet enn det jeg danser til vanlig, men noe jeg liker, og har lyst til å lære, sier Yngvar.

Han mener han ikke kunne fått en bedre partner enn danske Stinna.

— Hun har en fantastisk personlighet, og vi kommuniserer veldig bra, sier han.

Tredje forsøk

Det er tredje gang 23-åringen prøver seg i TVNorges dansekonkurranse.

I 2006 stilte han for første gang opp til audition for «Dansefeber», den norske utgaven av programmet. Han imponerte da dommerne med sin solodans, men røyk ut under pardansingen.

Se Yngvar breake i Dansefeber i 2006 I fjor, som i år, fikk Yngvar direktebillett til workshopen i Oslo, men han ble syk og kunne ikke delta.

I år breaket han seg helt til finalen.

— Jeg er mer fornøyd med å komme med i år. Det er deltagere fra hele Skandinavia, og mye høyere nivå enn tidligere, sier han.

Han mener han har utviklet seg siden første gang han deltok i konkurransen.

— Jeg har blitt mer erfaren og moden, sier han.

Inspirert på Skjærgårdsgospel

23-åringen er misjonærsønn, og har tatt tilnavnet «B-Boy Mali» fra det afrikanske landet han vokste opp i.

Han begynte å danse da han som 18-åring deltok på festivalen Skjærgårdsgospel ved Tvedestrand..

— Jeg ble inspirert av noen breakere som opptrådte der, og deltok på et kurs på festivalen. Først synes jeg det var veldig vanskelig, og ga egentlig opp. Men så bestemte jeg meg for å virkelig gå inn for å lære det, og begynte å trene hver dag, sier han.

Nå er breakingen en viktig del av Yngvars liv.

— Jeg tjener Gud med å breake, forklarer han.

Fire ryker ut torsdag

Torsdag skal 12 av de 24 finalistene i «So You Think You Can Dance Scandinavia» opptre på direkten. Yngvar er en av disse, og må gi alt for å gå videre. Fire dansere ryker nemlig ut av konkurransen allerede i første finaleomgang.

— Vi har absolutt koreografien på plass, så jeg tror det kommer til å gå bra. Jeg håper folk stemmer på meg, for jeg mener jeg har potensiale til å klare det jeg blir bedt om i konkurransen, sier Yngvar.

Han har ikke tenkt så mye på hva han vil gjøre med premien på en halv million kroner hvis han skulle vinne hele konkurransen.

— Jeg tar det som det kommer, men jeg hadde nok gitt en del til mamma og pappas arbeid i Mali. Jeg vil selvfølgelig fortsette med dansingen, og utvikle meg videre. Det er blant annet en stil som heter tricking med mye akrobatikk og saltoer som jeg synes er artig og har lyst til å lære mer om. Det er trening og selvutvikling som er viktig for meg, ikke karriere og fame, sier han.

KOMMER GODT OVERENS: Yngvar sammen med sin danske partner Stinna Rosemary Shaktiva under gjennomgangen til sendingen. (Foto: TVNorge)