KRISTIANSAND: 10. oktober må den daglige lederen i femtiårene møte i Kristiansand tingretten tiltalt for grov skatteunndragelse, brudd på bokføringsloven og økonomisk utroskap.

Min klient erkjenner ikke straffskyld, og er uenig i de beløpene som legges til grunn, sier advokat Alf Tore Nilsen, som forsvarer mannen.

Advokat Alf Tore Nilsen sier klienten ikke erkjenner straffskyld. Foto: Jon Anders Møllen

Skattefunn-ordningen skal stimulere til forskning og utvikling. I 2014 ble det gitt 2,1 milliarder kroner i utbetalinger og fradrag til 3129 norske bedrifter. 134 av dem lå på Sørlandet, og her var beløpet 80 millioner kroner.

Les også: Styreleder (65) fra Kristiansand fengslet

Ordningen har det siste året fått et kritisk lys på seg etter at fem sørlendinger ble siktet for gigantsvindel. Den saken er ennå under etterforskning.

Skattefunn-saken som nå skal opp i retten, er den første der det foreligger tiltale. Saken startet med et tips til skattemyndighetene som gjennomførte bokettersyn og senere leverte en anmeldelse til politiet.

— Blåste opp kostnader

For regnskapsårene 2007, 2008 og 2009 skal IT-selskapet fra Kristiansand til sammen ha trikset seg til 890.000 kroner i redusert skatt og utbetalinger. Påtalemyndighetene mener de kan føre bevis for at dette ble gjort ved å blåse opp kostnadene til utvikling av dataprogrammer.

— Vi snakker om store beløp, kommenterer politiadvokat Hilde Almåsstø.

Den tiltalte sjefen eier Kristiansand-selskapet sammen styrelederen som er i sekstiårene. Førstnevnte skal ha laget falske timelister der det gikk fram at styrelederen og han selv hadde utført arbeid, innleid gjennom andre selskaper. Dette ble benyttet som dokumentasjon for å få skattefradrag gjennom Skattefunn.

Evalueres

Økokrimadvarte i fjor om at Skattefunn kan bli misbrukt av kriminelle. Finansdepartementet opplyser nå at en evaluering av Skattefunn er satt i gang. Denne skal også se på muligheter for misbruk og om kontrollrutinene er gode nok.

— Skatteetaten tar risikoen for svindelforsøk på største alvor og vi har sett eksempler på svindelforsøk når det gjelder Skattefunn. En av disse sakene er under etterforskning hos Økokrim. Imidlertid har vi foreløpig ikke erfaringer som tilsier at dette generelt utgjør et stort problem, opplyser kommunikasjonsrådgiver Helen Rist i Skattedirektoratet.

Hun vil ikke kommentere den aktuelle tiltalen fra Kristiansand. Det vil heller ikke Arvid Hallén, direktør i Forskningsrådet.

- Faktura-triksing

Utover forholdene som gjelder Skattefunn, er sjefen for IT-firmaet tiltalt for grov økonomisk utroskap knyttet til betaling av fakturaer fra andre selskaper han leder og er deleier i. Påtalemyndigheten mener beløpet på 322.175 kroner overskred prisen på arbeidet som faktisk ble utførte. Han er også tiltalt for simpelt økonomisk utroskap av 60.000 kroner i en liknende faktura-triksing.

Styrelederen er kun tiltalt for brudd på bokføringsloven.

— Han mener han har utført sin rolle etter de lover og regler som finnes, og nekter for å ha gjort noe galt, sier forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen.