– Det er mildt over stort sett hele landet, sier statsmeteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt.

For å få minusgrader må man ganske høyt eller helt nord i landet. I sør og vest har det vært plussgrader i fjellene denne uken, men når vi kommer til helgen, blir det litt lavere temperaturer.

– For dem som enten avslutter eller starter vinterferien, blir det noe bedre skiforhold enn tidligere i denne uka. Det blir litt kjøligere. Det betyr kaldt på natta, og det hjelper litt for skiføret. Det var verre tidligere i uken med mildvær gjennom hele natta. Nå kan du i hvert fall få litt skare på begynnelsen av dagen, trøster meteorologen.

Det milde været fortsetter også framover. Årsaken er polarfronten som skaper et skille mellom kald og varm luft.

– Mildere i nord betyr at det fortsatt kan ligge på minussiden, men noen steder blir det kun én enkelt minusgrad.

Grått og vått

Østlandet får sol denne helgen, mens i resten av landet, både på vestlandet, i nord, i Midt-Norge og på Sørlandet, blir det grått eller nedbør.

– Nordland stikker av med mest nedbør. Mye av det kommer som regn. Du må et stykke opp i høyden før det blir snø, sier Berger.

Det blir også grått i Troms og Finnmark, selv om de ikke får like store nedbørsmengder.

– Siden temperaturene der også ligger nærmere null, er det ikke sikkert at alt kommer som regn. Det blir mer en blanding av regn, sludd og snø.

Pluss 10 på Østlandet

På Østlandet blir det store kontraster mellom nattetemperaturer og dagtemperaturer. Når det er lite skyer, blir det kaldt på natta.

– På dagen stikker sola fram, og da stiger varmen. Det er ikke utelukket at temperaturen kan vippe over 10 grader ganske mange steder i lavlandet.

Meteorologen ber også alle som er i fjellet, om å følge med på snøskredvarslene. Over hele landet er det denne uken røde og oransje varsler.

<div><br></div><div><br></div><div><br></div><div><br></div><div><br></div><div><br></div><div><br></div>