Livet Evje og hornnes— Jeg har prøvd å slanke meg så mange ganger at jeg har mistet tellingen. Hver gang jeg gikk ned noen kilo, kom de på igjen fortere enn de forsvant. Nå kan jeg spise meg mett hver dag og allikevel renner kiloene av, sier Ellen Marie Pedersen.For drøyt et halvt år siden gikk hun til sjefen sin ved Torbjørnsbu verksted, som er en IA-bedrift (Inkluderende arbeidsliv), og fortalte at hun trengte hjelp til å gå ned i vekt. Hun slet med høyt blodtrykk, problemer med knærne og ryggen og alt var et ork. Sponset av jobben.

Sjefen, Torgeir Kydland, var positiv til å hjelpe Ellen Marie og sponset en del av behandlingsopplegget ved Evjeklinikken.- Overvekt er blitt et stort problem for mange. Vi ønsker å investere i helsen til de ansatte sånn at de kan fortsette i jobben og ha det bra, sier han.- Jeg trivdes ikke med meg selv, jeg var sliten og deprimert. Overvektige er en diskriminert gruppe. Jeg har opplevd å ikke få jobber som jeg har vært best kvalifisert til, fordi kroppen min var for stor. Å handle tøy har vært et mareritt, sier hun.Hun er en av 270 pasienter som til nå har benyttet seg av tilbudet om hjelp til å forandre livsstil på Evjeklinikken. - Her får vi ikke følelsen av at mat er forbudt, men vi lærer om kosthold og gode matvaner. Og vi er i aktivitet. Når jeg spiser regelmessig får jeg ikke det enorme suget etter sukker og usunn mat. Jeg lykkes og det øker selvbildet, sier Ellen Marie. Helse sør.

Evjeklinikken har en behandlingsavtale med Helse Sør som gjør at pasienter med henvisning får dekket oppholdet. Kjell Arild Kristensen er en av de heldige som får dekket et femårsprogram ved klinikken. Til nå har han gått ned fra 133 kilo til 108 kilo, men planen er å komme ned på et tosifret tall. Kjell Arild spretter rundt på en terapiball mens han spiller ball med de nye vennene han har fått på Evje. Bare et par ganger mister han balansen og deiser i gulvet med latter og en god porsjon selvironi. Det er tid for aktiviteter i den store gymsalen til klinikken. Latteren sitter løst når de 20 deltakerne trener styrke, balanse og utholdenhet. Rullestol.

— Du skulle sett meg for et halvt år siden, da kunne jeg verken kle på meg selv eller knytte skoene. Det var et ork å komme seg ut av senga. Jeg hadde stygge leggsår som følge av overvekt. Det gikk så langt at det var snakk om å amputere beina og legen min pratet om rullestol. Da bestemte jeg meg for å ta affære, forteller Kjell Arild som nå er aktiv det meste av dagen.Han har jobbet som montør i Agder Energi det meste av sitt voksne liv. Uregelmessig arbeidstid gjorde at han kom inn i en ond sirkel med nattspising og usunne lunsjer med pølser og sjokolader på bensinstasjoner.Behandlingen ved klinikken er atferdsterapeutisk, det vil si at pasientene får hjelp til å forandre livsstil og forholdet de har til mat og mosjon.Gjestene får et eller flere opphold ved klinikken med varierende lengde.De spiser fire måltider om dagen i tillegg til mellommåltid. De er i aktivitet flere timer om dagen. Målet er å finne aktiviteter den enkelte liker.De skal gå ned i vekt over tid. (ca. et halvt til et kilo per uke)Det blir gitt undervisning i ernæring av ernæringsfysiolog.Det blir gitt oppfølging hjemme mellom oppholdene.Tekst: Nina Skråmestø Nesheimnina.nesheim@fvn.no - 38 11 32 16