KRISTIANSAND: I helgen arrangerte Kristiansand Filatelistklubb regional frimerkeutstilling i lokalene til Christianssands Kunstforening i Biblioteket. Deltakerne kom fra Agderfylkene, Rogaland, Telemark og fra vennskapsbyen Nørresundby i Danmark. Hvert frimerke er strengt sagt et lite kunstverk i seg selv, så lokalene kunne neppe vært bedre til formålet.

Hvor mange frimerker som var med på utstillingen hadde nok ingen full oversikt over. Men lederen i den lokale klubben, Jan Erik Taraldsen, kunne opplyse at det var 115 rammer med 15 ark påmontert frimerker og kort på regionalutstillingen.

Hvor store verdier utstillingen inneholdt hadde formannen heller ikke oversikt over, men det var snakk om hundretusenvis av kroner, kanskje enda mer.

Den mest sjeldne delen av utstillingen var nok Bjørn Gunnar Solaas' samling «Albrecht Dürer og hans tid». Denne samlingen har fått så mange premier og utmerkelser at Solaas ikke fikk være med i konkurransen. For filatelistene konkurrerer nemlig seg imellom om de beste samlingene. Innenfor hver kategori gis det priser og utmerkelser etter et omfattende regelverk.

Tro ikke at frimerkesamling bare er å samle frimerker fra et eller annet land. Fantasien er det eneste som setter grenser for hva man kan samle på. Gunnar M. Loshamn fra Farsund kaller sin samling «Et knutepunkt på hovedruten» og viser posthistorien fra Lyngdal poståpneri med tilhørende biposter og hvorfor knutepunktet ble flyttet til Farsund.

Petter E. Pedersen har konsentrert seg om «Elefanten — fra vandring i frihet til reservat». Filateli og frimerkesamling domineres av menn, Kristiansand Filatelistklubb har bare et fåtall kvinnelige medlemmer. Jan Erik Taraldsen kan ikke gi noen forklaring på hvorfor det er slik, men han vil gjerne understreke at filateli passer også for kvinner.

Filatelistklubben i Kristiansand har 200 medlemmer, fem av dem er kvinner. Klubben har møte hver 14. dag, og der kommer det 40-50 samlere. Men bare ti er aktive utstillere. Og Taraldsen er sikker på at det er mange frimerkesamlere «der ute» som ikke er medlemmer.

En av dem er Ruth Overå. Hun forteller at hun startet med hobbyen som liten fordi broren hennes gjorde det. Og opp gjennom årene har hun skaffet seg en ganske fin samling.

— Bruker du mye tid på filatelihobbyen?

— Det går i perioder. Ved juletider var jeg veldig opptatt med samlingen, så dabbet det av litt igjen. Nå må jeg nok ta frimerkene fram igjen, sier Ruth Overå, som fikk ny inspirasjon etter å ha besøkt utstillingen i Kunstforeningen i Kristiansand.

terje.andersen@fedrelandsvennen.no