LANZAROTE: — Vi har det brillefint, dette gjør vi gjerne igjen, sier Torunn og Johnny Pedersen som bokstavelig talt feirer julen ved bassengkanten på et av de mange hotellene i Puerto del Carmen på Lanzarote.

Nisse hver dag. - Her har det vært nisse hver eneste dag, vi har spist julemiddag og koser oss veldig. Faktisk er det julestemning her selv om det ikke er akkurat som hjemme, sier Johnny Pedersen.

— Vi skal være her en uke, men jeg kan gjerne bytte med noen som skal være lenger, sier Torunn med et stort smil.

— Dette er helt topp, legger hun til.

Myten om at norsk jul feires hjemme i Norge, er i ferd med å sprekke. I år har 40.000 nordmenn reist på pakketur til sydlige reisemål i julen, trolig har minst like mange reist på andre måter for å feire jul under varmere himmelstrøk.

Første sydenjul. Familien Pedersen har vært på Kanariøyene to ganger tidligere, men det er første gangen de feirer jul i Syden. Det blir nok ikke siste gang, for både foreldrene og barna Kristian (8) og Sara (5) synes det er fortreffelig med sol, varme og varmt vann i hotellbassenget i julen.

— Ungene er i Bamseklubben fra kl 10.00 til 12.00 hver dag. Da har vi «fri» mens de er opptatt med aktiviteter, sier en fornøyd Torunn Pedersen.

Med en uke på Lanzarote har familien på fire ikke de store planene for aktiviteter under oppholdet. Men et besøk i nasjonalparken Timanfaya, vulkanområdet, står på programmet. Ut over det vil de fire bare slappe av og sole seg om formiddagen, og så gå ut på byen når mørket senker seg over øya.

Til en hver tid er det et par tusen nordmenn som er på en eller to ukers ferie på Lanzarote, julen er ikke noe unntak. 400-500 er på langtidsferie for å slippe å hutre seg gjennom den norske vinteren. 150 nordmenn eier hus på den østligste av Kanariøyene. Det norske innslaget er med andre ord ganske stort. Det er grunnen til at Sjømannskirken på plass med Herman Inge Aadland som sjømannsprest og kona Hildegunn Aadland som assistent.

  • Vi feirer tradisjonell norsk jul her på Lanzarote, sier Herman Inge Aadland.

Fullsatt kirke. På Lanzarote er det tradisjon at den norske julegudstjenesten holdes i den katolske kirken i gamlebyen i Puerto del Carmen. Det var fullsatt kirke da Juleevangeliet ble lest og de norske julesalmene ble sunget. Et par hundre mennesker hadde funnet veien til kirken for å finne roen under kirkehvelvingen og å høre det glade budskap om Jesu fødsel.

Blant de som fant veien til kirken var familien Drange fra Kristiansand. Helge Drange har feiret mang en jul hjemmefra tidligere, men dette var første gang på Lanzarote.

— Mindre stress og styr enn å holde julefeiring hjemme. Dessuten er det riktig som presten sa i sin preken, at å feire jul her under palmene på Lanzarote er nærmere «Den første jul» enn vår norske julefeiring med kulde og snøtunge graner, sier Helge Drange som har samlet hele familien til jul på den spanske øya.

Stor kontrast. - Det kan være mange grunner til at folk velger å reise vekk i jula, sier sjømannsprest Aadland. - Noen kan ha opplevd en endring i livssituasjonen, de kan ha mistet noen eller det kan være andre forhold som gjør at de ønsker å komme bort fra den norske jula. Kontrasten er stor, her feires bare første juledag, og det er ingen stor feiring. 6. januar derimot, Hellig trekongers dag, feires stort her på Lanzarote med opptog gatene og så videre.

— Kanskje er det ikke så dumt å oppleve en annerledes måte feire jul på? sier sjømannspresten.