– I tilfeller som dette forsøker vi å få et inntrykk av hva som er situasjonen i området og hva som allerede er av nødhjelp der. Generelt sett er det ganske bra med den typen nødhjelpsutstyr det er behov for fordi regionen har levd med flom og vannutsatte situasjoner tidligere, sier generalsekretær Jonas Gahr Støre i Røde Kors til NTB.

Beslutningen om å sende et såkalt factteam til området ble fattet under en internasjonal telefonkonferanse 2. juledag, ledet fra organisasjonens hovedkvarter i Geneve. Norge kan bidra med helsepersonell, kirurgiske flyttbare enheter og vannrenseutstyr. Feltsykehus er også diskutert.

Den norske hjelpen vil bli sendt fra Gardermoen, men informasjonskonsulent Therese Koppang i Røde Kors sier at sendingene neppe vil bli sendt av gårde søndag.

Røde Kors vurderer situasjonen som så alvorlig at all beredskap er satt i verk og vil diskutere det videre arbeidet i et møte i Oslo tidlig søndag kveld.

Tak over hodet

Når hjelpeorganisasjonen har skaffet seg oversikt, vil oppgavene bli fordelt internt og hjelpen sendt.

– Det er tydelig behov for telt, tak over hodet for folk som har mistet hjemmene sine. Ferskvannsrensing blir viktig fordi vannsystemene er satt ut av spill. Helsemateriell er også helt nødvendig. I mange av disse områdene er det lagret slikt utstyr i nærheten, sier Gahr Støre.

India Røde Kors er til stede på Kerala-kysten, som er hardest rammet i landet. Indonesisk og thailandsk Røde Kors er også på plass og jobber sammen med det internasjonale Røde Kors i området.

Både i Indonesia, Kina, Dubai og på Filippinene er det allerede mye nødhjelpsutstyr som kan fraktes inn.

Infrastruktur

Generalsekretæren understreker at det er veldig viktig i katastrofesituasjoner som dette å ikke rushe inn med hjelp det ikke er behov for.

– Man blir i veien og opptar viktig infrastruktur som landingsplasser, sier Gahr Støre.

Han sier at det er for tidlig å si noe endelig om skadeomfanget.

– Dette har jo pågått i dag og mange av disse områdene har man ikke nådd fram til. Fra Bangladesh har man for eksempel ikke hørt noe enda. Vi må forberede oss på at tallene blir høyere, sier Gahr Støre og legger til at organisasjonen vil opprette konto for dem som vil støtte hjelpearbeidet.