KRISTIANSAND: Fredag ble adoptivfaren, en barneskolelærer fra Aust-Agder, dømt til åtte og et halvt års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig på alle punkter av juryen i Agder lagmannsrett.

— Det var en fantastisk, men også sjokkerende opplevelse, sier jenta til Fædrelandsvennen.

Den siste uka har 19-åringen sittet i tinghuset i Kristiansand, bak sin adoptivfar. Sammen med sin kone hentet han henne som fireåring ut av en miserabel tilværelse på et barnehjem i Sør-Amerika.

Les også: Åtte og et halvt år for overgrep mot adoptivdatter

Det nye livet på Sørlandet handlet i stor grad om fysiske avstraffelser, trusler og seksuelle overgrep. Overgrepene startet i første klasse og varte fram til sommeren 2012. ## Har nektet hele veien

«Lagmannsretten vurderer tiltaltes manipulering av fornærmede som utspekulert og helt uten empati. Han benyttet en adoptivdatter som kom fra svært vanskelige kår i Colombia til egen seksuell tilfredsstillelse uten å ta noen hensyn til de skadevirkningene dette ville få for henne», heter det i den ferske dommen.

Mannen i 50-årene har hele tiden nektet for de alvorlige anklagene. Han anket dommen på sju års fengsel, men ble altså ikke trodd.

— Livet mitt har blitt satt på vent. Jeg føler ikke at jeg har gjort annet enn å kjempe, sier en nå svært lettet adoptivdatter til Fædrelandsvennen.

Denne jenta er kjempesterk

Bistandsadvokat Kari Høgevold

19-åringen mener barnehage, skole og barnevern mye tidligere burde oppdaget at forholdene hjemme ikke var som de burde være. Det hører også med at adoptivfaren i 2007 ble anmeldt for overgrep mot en fostersønn. Den saken ble henlagt på foreldelsesfrist. Lagmannsretten peker på adoptivfarens «diskré og manipulerende væremåte» som årsak til at overgrepene fikk fortsette uten at noen fikk mistanke.

Sak henlagt

Høsten 2012 anmeldte 19-åringen ved hjelp av skolen sin adoptivfar for vold. Noen måneder senere gjorde barnevernet det samme. Men i avhørene nevnte ikke jenta incest. Ifølge bistandsadvokat Kari Høgevold ville hun teste om hun kunne stole på sine nærmeste. Hun våget ikke å komme med hele historien.

Jeg begynte å tvile på systemet

Adoptivdatter (19)

— Det har vært flere perioder hvor jeg har vært veldig nær på å fortelle, men trakk det tilbake fordi jeg var redd for ikke å bli stolt på. Jeg lurte på hvordan folk kom til å tolke det, om de ville synes det var ekkelt, sier jenta.

Voldssaken ble henlagt av politiet på beviset stilling. Det var hennes ord mot adoptivfarens.

— Jeg har opplevd en ekstrem svikt opp igjennom når jeg ikke har blitt trodd, og begynte å tvile på systemet, sier jenta.

Mannen i 50-årene anket dommen fra Kristiansand tingrett. Det endte med at straffen ble skjerpet med halvannet år. Foto: Fotobestilling FVN

Samtidig måtte hun slåss mot adoptivforeldrene, som nektet å gi slipp på omsorgen for henne.

— Hadde det ikke vært for at barnevernstjenesten stilte opp, hadde hun vært tilbake igjen i hjemmet hos overgriper. Det var en kamp for å få barnevernet på vår side. Men denne jenta er kjempesterk, sier bistandsadvokat Kari Høgevold.

- Tok avstand

Vinteren 2014 våget den da 17 år gamle jenta endelig å fortelle alt til en barne- og ungdomsarbeider som hadde vunnet hennes tillit. Det utløsende var en film om overgrep som ble vist på skolen.

— Jeg har alltid hatt en følelse av at det som skjedde mellom meg og adoptivfar var galt, men jeg visste ikke at det var straffbart før jeg så denne filmen, sier hun.

Les også: Lærer dømt for overgrep mot datter

Etter at hun fortalte om overgrepene, mistet hun kontakt med sin nærmeste familie.

— At de tok avstand fra det jeg sa, er det største sviket, sier hun.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med 19-åringens nærmeste familie. De sier de ikke kjenner seg igjen i hennes beskrivelse av dem.

Drømmer

Nå har hun fått en ny start. Hun har satt seg tydelige mål på hva hun vil: Fortsette som lærling, få seg lappen og egen leilighet.

— Jeg bor i en bemannet kommunal leilighet, og opplever det som veldig flaut og som et stort nederlag, så jeg gleder meg til å stå på egne bein, sier jenta.

- Hva er drømmen din?

— Jeg har lyst til å jobbe som barne- og ungdomsarbeider, og bli en tillitsperson som folk kan betro seg til dersom de har liknende historier som min. Jeg har sett hvor ekstremt viktig slike personer er. Når jeg får lagt bak meg mine ting, vil jeg hjelpe andre, avslutter 19-åringen.