OSLO: «Drapsmannen syntes synd på seg selv: Anders Breivik hulket i retten etter at han innrømmet drapshandlinger, men ikke straffskyld», skriver den britiske tabloidavisenThe Mirrorom Breiviks tårer under framvisningen av propagandavideoen han laget.En annen av landets tabloider,The Sun, innledet saken sin med å fortelle om Anders Behring Breiviks høyreekstreme hilsen da han kom inn i rettslokalet.

Over 220 redaksjoner er påmeldt til å dekke den ti uker lange saken. 131 av disse er fra utlandet. Mellom 1.400 og 1.500 journalister er akkreditert til rettssaken.

Rundt 100 journalister har adgang til selve rettssalen. Dessuten er det et eget pressesenter i Oslo tinghus og ytterligere ett på Hotel Bristol med til sammen 350 arbeidsplasser for journalister.

Sensurerte ikke beskrivelser

Både amerikanske CNN og britiske BBC og Sky News sendte Inga Bejer Enghs opplesning av den 18 sider lange tiltalen og deler av statsadvokat Svein Holdens innledningsforedrag.

Norske TV 2 valgte å sensurere beskrivelsene av hvordan personene på Utøya ble drept, etter først å ha sendt beskrivelsene aktoratet la fram om de som mistet livet i regjeringskvartalet. NRK valgte å sensurere detaljene begge steder.

De store utenlandske TV-kanalene sendte imidlertid rettens engelske oversettelse i sin helhet.

Massivt på Twitter

«Skremmende» og «syk» er ord som går igjen når Breivik-saken omtales på bloggnettstedet Twitter. Flere gjør også narr av den terrortiltalte.

Breivikgikk raskt inn på listen over de mest omtalte temaene på Twitter.

«This Breivik character is as nutty as a fruitcake», skriver@McClureCraig.

«Att sitta och le på det sätt som #Breivik gör; hur kan en människa bli så sjuk?!», skriver@jsincic.

Flere reagerer også på at Breivik gråt under visningen av propagandavideoen.

«Breivik's trial is so bizarre, how can he sit emotionless whilst listening to his victims names but cry at his propaganda video.», skriver@chantelleemily1.

Det er også reaksjoner knyttet til den siste sakkyndigrapporten, som konkluderer med at Breivik er tilregnelig.

«Been following the Anders Breivik trial coverage all morning. To think some clown declared this man sane. Sane my arse», skriver@Daveyboy89.

Størstedelen av dem som bruker det sosiale mediet til å skrive om saken mandag, holder seg imidlertid til å gjengi hva som skjer og blir sagt i retten, men saken har åpenbart engasjert mange mennesker i land verden over.