Alfsen kan ikke se at meldingen innebærer store framskritt sammenlignet med klimaforliket fra 2008. For dem som ønsker høyere tempo i klimaarbeidet, kan det rødgrønne kompromisset derfor framstå som en skuffelse.

— Men på forhånd var det frykt for at vi nå skulle ta flere skritt tilbake. Det har ikke skjedd, konstaterer Alfsen overfor NTB.

Han mener det politiske klimaet de siste årene har vært ugunstig for klimameldingen. Uroen i verdensøkonomien og økende skepsis til klimaforskningen i befolkningen har gjort det vanskeligere å skape oppslutning om tiltak som senker CO2-utslippene.

I tillegg har både LO og representanter for norsk industri gått ut og advart mot strenge utslippskrav som kan skape problemer for norske bedrifter.

Alfsen trekker fram målsettingene om lavere utslipp fra veitrafikken og mer energieffektive hus som positive trekk ved klimameldingen. Hvorvidt de samlede tiltakene vil være nok til å nå målet om å ta to tredeler av klimakuttende innenlands, er vanskelig å si, ifølge forskningsdirektøren. (©NTB) (©NTB)