Etter det Aftenposten erfarer konkluderer psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas i sin rapport med at terrortiltalte Anders Behring Breivik har diagnosen dyssosial og narsissistisk personlighetsforstyrrelse. De mener han har valgt å plassere seg selv i sentrum.

Slik forklarer de hans manglende empati.

Tirsdag ble hovedkonklusjonene i Tørrisen og Aspaas' rapport lagt frem, men ikke detaljene i deres observasjoner de har gjort av den tiltalte på Ila fengsel. De to sakkyndige konkluderte med at Behring Breivik er tilregnelig, i motsetning til hva rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby gjorde i den første rapporten levert før jul.

Dette er hovedpunktene i konklusjonen i den nye rapporten:

  • Observanden var ikke psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad på tiden for de påklagede handlinger.

  • Observanden har ikke alvorlig psykisk lidelse med betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen, og han handlet ikke under en sterk bevissthetsforstyrrelse på tiden for de påklagede handlinger. Observanden er ikke lettere psykisk utviklingshemmet.

  • Observanden var ikke psykotisk på tiden for undersøkelsene.

  • Det er høy risiko for gjentatte voldelige handlinger.

Rapporten er på til sammen 310 sider, og består av en mandatbeskrivelse, en beskrivelse av hvordan psykiatrene har jobbet, en vurdering av handlingstidspunktet opp mot observasjonstidspunktet, sammendrag av saksdokumenter, en del som handler om testing og diagnosevurdering, og en evaluering av testene.