I dag åpnet LOs 33. ordinære kongress i Oslo, og Roar Flåthen holdt der sin siste åpningstale som LO-leder.

LO bruker kongressen til en kraftig valgkampmobilisering, og ikke uventet advarte Flåthen mot feilslått politikk i Sverige, og mot en borgelig regjering etter valget.

— Det er den borgelige politikken som er trusselen, og det viktigste tiltaket mot borgelig politikk er å stemme på en annen politikk den 9. september, sa Flåten.

Kan bli forført av forførere

Statsminister Jens Stoltenberg holdt en ti minutters innledning til LO-kongressens delegater.

Ap-lederen sa han forsto hvis LO-medlemmene ikke alltid var like fornøyd med hans eller finansminister Sigbjørn Johnsens politikk, men han kom med en advarsel :

- Våkner dere opp med Erna eller Siv etter valget, kommer dere til å savne Sigbjørn og meg hver eneste dag etterpå, sier Stoltenberg før han kom med en bønn til delegatene om å mobiliserer slik at rødgrønt flertall atter en gang blir sikret.

Stoltenberg minnet han om hvor viktig og sterk alliansen mellom Arbeiderpartiet og LO er.

— Høyresiden har forstått dette. Vi må ikke tro at høyresiden angriper samarbeidet mellom oss av ren kjærlighet til arbeiderbevegelsen. De ser at dette er en sterk allianse, som gir oss innflytelse til tross for de kreftene høyresiden representerer. Derfor skal vi ta vare på samarbeidet, sier Stoltenberg.

Stoltenberg sier det viktigste LO og Ap har fått til sammen er arbeid, og viser til hvordan de to organisasjonene har funnet sammen i krisetider siden 30-tallet frem til dagens finanskrise.

- Men faren er å tenke at de gode tidene fortsetter av seg selv, sier Stoltenberg.

— Det er i gode tider vi gjør feil som bringer nedgang. Da vi kan bli forført av forførere som kommer med uansvarlige løsninger, sier Stoltenberg.

Offentlig minstelønn

LO-leder Flåthen rettet ikke de tyngste skyts mot Høyre-leder Erna Solberg, som på samme tid åpner Høyres landsmøte på Gardermoen, men heller mot Frp-leder Siv Jensen.

- Vi begynner å bli vant med at Frp angriper arbeiderbevegelsen. Men det som er virkelig interessant, er når Siv Jensen kommer med løsningen på problemet: Offentlig minstelønn. Da blir 60 kroner i timen ikke sosial dumping, da blir 60 kroner i timen lov. Slik vil hun bekjempe sosial dumping, sa Flåthen fra talerstolen til applaus fra delegatene i salen.

Flåthen viste til at Jensen på 1. mai tok til orde for at Regjeringen ikke hadde gjort nok for sosial dumping.— Det er nettopp tiltakene fra regjeringens side - som innsynsrett for tillitsvalgte - som solidaransvar - som kollektiv søksmålsrett - som gjør at vi nå kan avdekke disse forholdene. Det er tiltak som virker og som Frp er i mot, sier Flåthen.

Etter talen spurte pressen hvorfor han angrep Jensen og ikke Erna Solberg.

— Jeg har ikke registrert at Erna Solberg provoserte fagbevegelsen på 1. mai,. Det gjorde Siv Jensen så til de grader, med frekkhetens nådegave.

Ønsker svensk ungdom velkommen

Han viste til at situasjonen i Norge står i sterk kontrast til situasjonen i resten av Europa.

— Vi trenger ikke gå lengre enn til Sverige for å se at arbeidsledigheten har bitt seg fast. Svensk ungdom kommer til Norge i hopetall. De busses over grensen. Velkommen sier jeg. Gjør som norsk ungdom, organiser dere. Vi skal sikre at dere får anstendige lønns- og arbeidsvilkår, sa Flåthen.

LO-lederen rettet en pekefinger til den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt:

— Til Reinfeldt vil jeg si: Det er Sveriges nasjonalformue dere setter på bussen. Ikke fordi dere må, men fordi dere fører en feilslått politikk, sier Flåthen og viste til at Norge ikke bare har jobber å tilby på grunn av olje- og gass.

— Vi har en regjering som forvalter ressursene til folks beste, vi har økonomien i orden, vi setter arbeid og aktivitet foran skatteletter til de rike, vi har en sterk fagbevegelse, sier Flåthen.

- Jeg blir forbannet

Flåthen la ikke skjul på at EØS blir en het potet i løpet av kongresshelgen:

— Når noen sier vi legger lokk på EØS-debatten, da blir jeg forbanna. Vi har alltid diskutert den, og vi skal selvsagt diskutere den. Vi legger frem et forslag med en forsterket tekst i programmet fordi vi tar dette alvorlig, sier Flåten.