LINDESNES: – Grunnen til at vi i dag har sendt et brev til Kleppa er at vi er lite fornøyd med veien som Statens Vegvesen har planlagt, sier Fardal Kristoffersen til Fædrelandsvennen.

I NTP ligger det inne et forslag om å bygge en strekning på cirka 1,5 kilometer mellom Fardal og Livold (videreføring av E39 Udland – Fardal).

– Dette er en strekning vi håper bli bygget raskt, da de midlertidige løsningene på E 39 på Fardal er lovet at skal bort i løpet av 3-5 år, skriver hun i brevet til Kleppa.

Tofelts eller firefelts

I forbindelse med dette har kommunen nettopp gjort et vedtak i teknisk styre hvor de har lagt ut to forslag til reguleringsplan for denne strekningen på høring.

Det ene av forslagene kommer fra Statens Vegvesen og har kun tofelts vei og bro.

– Men vi ønsker ikke å bygge ny vei om kort tid hvor vi da avspises med to felt, og to felt over broa. Spesielt ikke når vi tolker det dit hen at det nærmest ligger i korta at det vil komme firefelts vei der i fremtiden, sier hun.

350 millioner

Et enstemmig teknisk styre har derfor bestemt seg for å legge ut kommunens eget forslag, som et alternativ til forslaget fra Statens Vegvesen, og vil kjempe for å få dette vedtatt.

– Dette gjør vi mye av samfunnsøkonomiske grunner. Det sier seg selv at det er veldig uklokt å spare 57 millioner på å bygge en tofelts bro over Tarvannet, når vi vet at det i neste omgang må bygges to felt til for en kostnad på cirka 400 millioner kroner, forklarer ordføreren.

Hun mener at 57 millioner kroner er en lite beløp i denne sammenheng, og viser til at man sparer 350 millioner på å bygge veien ordentlig med en gang.

– Nå må vi evne å bygge fremtidsrettet og endre standarden på stamveiene våre. Vi må rett og slett få en slutt på denne klattvise utbyggingen. Mitt håp er at vi nå kan bygge slik det burde være, i stedet for å få en vei som vi må begynne å gjøre utbedringer på så fort den er på plass, sier hun.

Næringsareal

I tillegg til bedre veistandard viser ordføreren også til at kommunens forslag vil være bedre med tanke på næringstomtene som kommunen har planlagt på Livold.

– Vi sliter med tanke på næringslivstomter her i Lindesnes. For å kunne ta i mot bedrifter som ønsker å etablere seg trenger vi nytt næringsareal. Vi har planlagt tomter på Livold, men løsningen til veivesenet vil spise mye av det arealet som vi har tenkt å bruke til dette, opplyser ordføreren.

Håpet er nå at brevet vil føre til at kommunen får et møte med samferdselsministeren.

– Så må jo målet med dette møte være å få midler til å bygge en firefeltsløsning med en gang, fastslår hun.