Utbedrer: - Vi undersøker og kartlegger veien for telehiv og sprekker nå, som vi utbedrer før vi skal asfaltere fra Hægeland og ned mot Skarpengland i høst Foto: Torstein Øen

VENNESLA: — Veien er full av telehiv og sprekker. Noe må gjøres, og det er bra de fikser telehivene på rv 9 i høst, sier KrF-ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal.

Pendler daglig

Dårlig asfalt: Veidekket på strekningen har lenge vært dårlig, men får nå ny asfalt. Foto: Torstein Øen

Hun bor på Hægeland. Omtrent daglig daglig har hun pendlet rv 9 fra Hægeland via Skarpengland til Vennesla og Kristiansand siden hun gikk på ungdomskolen. Bransdal er glad arbeidsveien hennes nå repareres, men er kritisk til veikvaliteten i resten av Agder.— Veiene i indre Agder er generelt i for dårlig stand. Vi får for lite av veipengene fra staten. Det er påkrevd å holde veiene i god stand slik at det blir trygt og sikkert å kjøre, men de blir ikke vedlikeholdt godt nok, sier Bransdal.

Utbedring

Statens Vegvesen startet arbeidet med å undersøke veistrekningen på rv 9 fra Skarpengland til Hægeland i fjor, og i høst legger de asfalt. Mye av jobben i forkant er basert på utbedring av den ujevne kjørebanen.

— Vi undersøker og kartlegger veien for telehiv og sprekker. Skadene blir utbedret før vi skal asfaltere fra Hægeland og ned mot Skarpengland i høst, sier Rune Galteland, byggeleder drift og vedlikehold i Statens Vegvesen.

Vann som fryser

Utbedrer: - Vi undersøker og kartlegger veien for telehiv og sprekker nå, som vi utbedrer før vi skal asfaltere fra Hægeland og ned mot Skarpengland i høst Foto: Torstein Øen

Telehiv er resultatet av vann som fryser under veien på vinteren. Vann øker i volum når det fryser, som dermed presser opp asfalten og lager buler i veibanen. Telehiv kan også flytte på steiner og lage hulrom under asfalten. Da kan veidekket gi etter og det blir hull og sprekker i asfalten.

Asfalt til høsten

— R v 9 mellom Hægeland og Skarpengland har lenge vært dårlig, hvordan unngår man det fremover?

— Der vi ser veien har vært dårligst, skifter vi ut til bedre masse under veien. Telehiv er som oftest et lokalt problem. Det er også viktig at vannet blir drenert bort fra grunnen under veien. Der dreneringen er dårlig, forbedrer vi grøftene og stikkrennene, som ligger under veien, sier Galteland.

— Vi asfalterer den drøyt ti kilometer lange strekningen i løpet av høsten. Det blir nok litt ventetid som følge av arbeidet, men mye av arbeidet kommer til å foregå på natten for at brukerne ikke skal bli forsinket når de kjører, sier Galteland.