Regjeringssjefen møtte Det internasjonale pengefondets sjef Christine Lagarde på tomannshånd på World Economic Forum i Davos — samt en lang rekke stats- og finansministre under noen hektiske timer i Davos som også ble preget av gisseltragedien i Algerie.

- Hovedtemaet i Davos i år har vært hvordan finanskrisen har endret karakter. I flere møter her i Davos har mange uttrykt dyp uro over at vi nå har fått en krise som skaper en høy arbeidsledighet som vokser og som biter seg fast, sier Stoltenberg til Aftenposten.

På bølgelengde

Også Stoltenbergs møte med Pengefondets (IMF) innflytelsesrike president Lagarde dreide seg mye om den nye fasen i Europas problemer.

— Hun konstaterte at den mest akutte faren for at stater ikke kan betale gjelden sin eller at banker går over ende, er betydelig redusert. Også hun mener at vi i stedet har fått en vel så alvorlig ledighetskrise, sier Stoltenberg.

- Er du og IMFs Lagarde på bølgelengde når det gjelder å holde et høyt tempo på reformene i Europa for å komme denne ledighetskrisen til livs?

— Ja, jeg opplever at vi tenker ganske likt. Problemet er: Hvordan skaper vi vekst? Det er jo ikke mulig å øke pengebruken over offentlige budsjetter i kriselandene fordi de har så høy gjeld. Og rentene er nær null. Så dermed få de få til endringer i økonomien. Da handler det om skattendringer og pensjonsreformer, sa Stoltenberg.

Biter seg fast

- Vi ser millioner av ledige, og ikke minst høy ledighet blant unge arbeidstagere. Bitre erfaringer viser at ledigheten biter seg fast. Den går lettere opp enn ned, sier Stoltenberg og legger til:

— Selv når økonomiene vokser igjen, blir ledigheten høy fordi de ledige mister arbeidserfaring og kompetanse fordi de ikke har vært ansatt noe sted. De store sosiale problemene og ulikhetene dette skaper, har også vært et hovedtema, sier Stoltenberg.

De ledige må ikke gå uten tilbud. Alle tiltak som kan holde folk i gang, er en stor fordel. Ellers får man en tapt generasjon som aldri kommer inn i arbeidsmarkedet igjen, understreket statsministeren etter møtene i Davos i går.

Stoltenberg diskuterte verdensøkonomien og utviklingen i Europa under blant annet en arbeidslunsj som ble ledet av OECDs generalsekretær Angel Gurria. Stoltenberg var en av bidragsyterne sammen med blant andre Storbritannias tidligere stats- og finansminister Gordon Brown og Verdensbankens president Jim Yong Kim. Den svenske finansministeren Anders Borg var en blant en rekke finansministre som var med på møtet.

Tidligere på formiddagen møtte statsministeren også Storbritannias statsminister David Cameron for å drøfte erfaringene etter Algerie-tragedien og forholdet til Europa.